Festival Sundance ve znamení Ukrajiny, Íránu, moderních technologií a filmových portrétů

30. leden 2023

V utažském Park City začal prestižní festival nezávislého filmu Sundance. Potrvá deset dní a během té doby nabídne na dvě stě krátkých a celovečerních snímků, více než 90 procent z nich pak ve světové premiéře. 

Sundance Film Festival 2023. Park City, Utah

„Akce je přitom ideální platformou pro začínající filmaře. Pokud na Sundance uspějí, mají velkou šanci prorazit do obecného světového povědomí,“ říká filmová publicistka Kristina Roháčková, která festival sleduje díky online akreditaci. Dění se tak účastní na dálku, ale ani tak jí nic neunikne. O Sundance Festivalu tak může pravidelně informovat ve studiu vltavské Mozaiky. 

Gael García Bernal ve filmu Cassandro, který je součástí programu Sundance 2023

Ve svém prvním vstupu nastínila témata, která budou letos v Park City dominovat. Ta nejzásadnější jsou Ukrajina, Írán, nebezpečí číhající z nadměrného rozšíření supermoderních technologií a životopisy slavných a zajímavých osobností. „Takoví lidé, ať už z historie či současnosti, stále přitahují zájem spousty fandů a tudíž i filmových diváků. Asi i proto, že se chtějí o svých oblíbencích dozvědět něco, co ještě nevědí,“ vysvětluje redaktorka serveru iROZHLAS.cz Kristina Roháčková neutuchající zájem o filmové životopisy. 

Spustit audio

Související