Fašank ve skanzenu ve Strážnici

7. únor 2012

Období od svátku Tří králů do Popeleční středy se obyčejně nazývá fašank a bývalo vyplněné mnoha veselými událostmi v podobě svateb i tanečních zábav a později plesů pořádaných v místní hospodě.

V poslední tři fašankové dny - neděli, pondělí a úterý konala mužská mládež několik obchůzek. V neděli chodili chlapci v krojích a s "kosárkama" za kloboukem, někdy s sebou vedli i maškary v podobě cikána či žida v obráceném kožichu, zpívali fašankové písně a dům od domu vybírali na rožeň. Domácí je častovali pálenkou, huspeninou drkotinou z lákovaných vepřových nožiček a koblihy.

Národní ústav lidové kultury pořádá v neděli 19. února v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy – skanzenu fašankovou obchůzku v podání strážnického souboru Demižón. Součástí pořadu bude i rej maškar ze souboru Nivnička z Nivnice a medvědář s maskou slaměného medvěda.
Nebude chybět tradiční fašankové cukroví jako jsou koblihy nebo boží milosti. Zabíjačkové speciality, nultý ročník soutěže o nejlepší slováckou bokovinu, košt nových vín či pálenky spolu s malým jarmarkem oživí tuto akci, která se v letošním roce koná poprvé.

Na Vaši návštěvu se těší pořadatelé

Otevírací doba: 9.00 – 16.00 hod.

autor: zuf
Spustit audio