Evakuace z oblastí kolem Kyjeva pokračují, klid zbraní ale Rusové nedodržují. Válka na Ukrajině hodinu po hodině, den čtrnáctý

Evakuace z oblastí kolem Kyjeva pokračovala i v noci. Lidé z měst Irpin, Bucha, Vorzel a Hostomel míří především na hlavní nádraží v Kyjevě. Podle ruských úřadů má evakuace pokračovat i z ostatních měst. Pokusy o klid zbraní ovšem selhaly – i přes dohodnuté příměří ruští vojáci stále útočí na civilní cíle.

Kvůli pokračujícím bojům se nepodařilo evakuovat například město Mariupol. Ukrajinským úřadům se dále nelíbí, že humanitární koridory vedou do Ruska.

Čtěte také

I ve středu bude otevřen humanitární koridor z ostřelovaného ukrajinského města Sumy, řekl regionální guvernér Dmytro Živycký. Kromě toho má pokračovat evakuace z dalších ukrajinských měst.

Město Sumy se už podle Kyryla Tymošenka z kanceláře prezidenta Ukrajiny podařilo opustit asi 5 tisíc civilistů a kolem tisícovky soukromých vozidel. Čtvrtmilionové město Sumy poblíž ruských hranic a několik dní je pod silným ruským bombardováním. Jen v pondělí bylo při ruských náletech zabito 22 lidí včetně tří dětí.

Zákaz dovozu ruské ropy

Spojené státy a Británie oznámily zákaz dovozu ruské ropy. Evropská unie se ke stejnému kroku, alespoň prozatím, nechystá, plánuje ale v letos snížit vlastní závislost na ruském plynu.

Příslušníci ruské národní gardy převzali plnou kontrolu nad ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnou. Píše s odvoláním na jednotky ruské vnitřní bezpečnosti ruská agentura TASS.

Zaměstnanci zařízení podle nich pracují v běžném režimu a ukrajinští obránci odevzdali zbraně a byli propuštěni. Ukrajinský ministr pro energetiku Herman Haluščenko předtím podle agentury Unian Rusko obvinil, že pracovníky elektrárny mučí a drží proti jejich vůli. Prohlášení obou stran ale zatím nejde ověřit.

Čtěte také

Česko by mohlo vyslat až 650 vojáků na Slovensko - v zemi by působili v rámci zvýšené přítomnosti Severoatlantické aliance.

Případné vyslání projedná ve středu vláda, schválit to ale musí ještě sněmovna a Senát. Podle ministryně obrany Jany Černochové z ODS by jednotce velela česká armáda. 

Stát chce nakoupit až 200 milionů krychlových metrů plynu prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv. Chce si tak vytvořit zásoby pro případ, že by přestal proudit plyn z Ruska. Zveřejnilo to ministerstvo průmyslu a obchodu – zásoba by měla stát více než 8 miliard korun.

USA nesouhlasí s polskými dodávkami stíhaček

Spojené státy nepodpořily návrh Polska na dodání stíhaček pro Ukrajinu. Podle amerického ministerstva obrany není plán obhajitelný.

Čtěte také

O stíhačky MIG-29 požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Varšava oznámila, že je ochotná své stíhačky dopravit na americkou základnu v Německu, aby je pak americká armáda předala Ukrajině. Podle Pentagonu ale tento plán vzbuzuje vážné obavy pro celou Severoatlantickou alianci a neexistuje pro něj zásadní odůvodnění.

Zelenskyj: Ukrajina čelí otázce bytí a nebytí

Ukrajina podle svého prezidenta čelí otázce bytí nebo nebytí. Volodymyr Zelenskyj to prostřednictvím videa řekl poslancům britského parlamentu.

Bylo to historicky poprvé, co prezident cizí země vystoupil v hlavním zasedacím sále Dolní sněmovny. Zelenskyj poslancům popsal události války a řekl, že je západním zemím a premiérovi Borisovi Johnsonovi vděčný za podporu. Poprosil i o další pomoc v boji proti Rusku.

Čtěte také

Kyjev potvrdil čtvrteční setkání ruských a ukrajinských ministrů zahraničí v Turecku. Uvedla to mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Ukrajinský ministr Dmytro Kuleba a ruský ministr Sergej Lavrov budou jednat v přístavním městě Antalya na pobřeží Středozemního moře.

Ukrajinská vláda zakázala vývoz žita, ječmene, pohanky, jáhel, cukru, soli a masa. Omezení exportu bude platit do konce roku. Ukrajina je jedním z největších světových vývozců potravin. Omezení vývozu obilí tak může zvýšit ceny po celém světě. Ceny potravinářské pšenice jsou přitom už dnes nejvyšší v historii.

Poslechněte si celý Speciál Českého rozhlasu hodinu po hodině.

autor: Jan Pokorný
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.