Eva Hrnčířová: Duhový lakmusový papírek v Maďarsku jako test evropských hodnot

26. červen 2021

Že by už Západu skutečně došla s Viktorem Orbánem trpělivost? Maďarský premiér to na summitu sedmadvacítky schytal. Dokonce od Nizozemce Marka Rutteho slyšel, že by měl raději odejít z Unie.

Netradičně vzrušenou a emotivní debatu vyvolal nový maďarský zákon. Podle něj se ve školách nesmí s mládeží do 18 let probírat otázky sexuálních menšin. Maďarsko se hájí, že nejde o diskriminaci homosexuálů ani ostatních, ale tak silnou odvetu nejspíš ani nečekalo.

Čtěte také

Je určitě dobré, že se lídři do Orbána pustili. Evropská unie by neměla stát jen na ekonomických pilířích, ale bránit svoje hodnoty – demokracii a vládu práva. Je ale trochu s podivem, že ještě toto všechno všechny po tak dlouhé době Orbánova autoritářství překvapuje. Maďarský premiér už víc než pět let systematicky boří demokracii, ovládá média, zotročuje si státní instituce, brojí proti migraci i proti Bruselu. Věděli to všichni a všichni nad tím jen krčili rameny.

Při hádce na summitu se ho zastalo Polsko. Jak by ne, v jeho jihovýchodní části je víc než stovka „LGBT zón“, ve kterých sexuální menšiny nejsou tolerovány, polská média už taky nejsou svobodná a nejen v Polsku by se našly další šrámy na zdánlivě demokratických uspořádáních států východní Evropy.

Babiš nepodepsal

Čtěte také

Belgií iniciovaný dopis na podporu sexuálních menšin podepsalo pouze 17 zemí ze 27, stará 15 a dva baltské státy. Český podpis chybí. A zcela vágní vysvětlení proč je skoro horší, než kdyby vláda opravdu měla nějaký názor. Ten ale nejspíš neexistuje. Česko jako obránce havlovských tradic a lidských práv už koneckonců taky ne.

Maďarským praktikám zatím oponoval hlavně Evropský parlament. Evropská komise se odhodlává dát konečně Maďarsko k soudu. A teď to vypadá, že i mezi členskými státy roste podpora pro to, říct už dost. Švédský premiér Orbána upozornil, že severští daňoví poplatníci nebudou chtít přerozdělovat peníze někam, kde neplatí základní demokratická pravidla.

Pokud si chce Evropa udržet přízeň mladých voličů, je jisté, že ti budou na otázky tolerance a respektu citliví. I fotbalová UEFA si vysloužila odsouzení, že odmítla nechat stadión v Mnichově před soubojem Německa s Maďarskem nasvítit v duhových barvách na podporu LGBT komunity. Z různých směrů Evropané upozorňují, že tento způsob diskriminace nejsou hodnoty, které vyznávají. Z fotbalového šampionátu už Maďarsko, Polsko, Turecko i Rusko vypadly. Alespoň někde se podařilo autoritářské režimy vyřadit. Kéž by se to povedlo i na politické mapě Evropy.

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio

Související