Energie zdražují. „Je čas přejít k nejlepšímu možnému dodavateli a zafixovat si cenu,“ radí ekonom

6. říjen 2021
Souvislosti Plus

Energie na světových burzách zdražují. A to i o deset procent za den. Rekordní ceny elektřiny a plynu se začínají projevovat i v koncových cenách pro spotřebitele. „Lidé mají výhodu – to, co se děje na burze, se do koncových cen pro zákazníky promítá relativně dlouhou dobu,“ připomíná chování trhu Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Pandemie covidu-19 nebo chování ruského Gazpromu. To jsou jen některé z důvodů aktuální situace na energetickém trhu.

Čtěte také

„Je to oživení ekonomiky po pandemii, růst ekonomik v Asii, ale také výkyvy počasí, které měly vliv na vyšší spotřebu zemního plynu. Zima se velmi protáhla a byla prodloužená topná sezóna. Stejně tak v některých částech světa i Evropy bylo příliš teplé léto, takže byly vyšší nároky na klimatizaci,“ zmiňuje Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Během jednoho dne tak dochází ke skokovým nárůstům, které jsme nikdy nezažívali.
Štěpán Křeček

„Trh je šílený. Například včera jsem připravoval prezentaci, kde jsem měl cenu za megawatt hodinu 134 eur. A dnes ráno už mi kolegové prezentaci opravili s tím, že je cena 148 eur. Během jednoho dne tak dochází ke skokovým nárůstům, které jsme nikdy nezažívali,“ popisuje Křeček.

Zelená ekonomika

Vliv na cenu přitom má také snaha o snižování vypouštění emisí CO2, zejména pak emisní povolenky. „Dostali jsme se přes 60 eur za tunu CO2. V České republice na jednu megawatt hodinu vyprodukujeme 0,4 tuny CO2. To už se promítá i do koncových cen a doslova nás to nutí opouštět fosilní zdroje,“ říká Křeček a dodává:

Čtěte také

„Už jen kvůli tomu se na ceny, jaké byly kolem roku 2015, nikdy nedostaneme. To je v zásadě vyloučeno. Emisní povolenky fungují tak, že se budou zdražovat. Jejich záměrem je nutit nás k ekologičtějším zdrojům energie.“

Přesto se podle něj povolenky vymkly kontrole. „Tady jsme na trhu, který za posledních několik let vyrostl pětkrát nebo šestkrát. A přitom bylo zřejmé, že ten růst nastane. Takže je to byznys, kde spekulanti vydělávají enormní zisky takřka bez práce a s velkou jistotou. To je nemorální a platí to v konečném důsledku spotřebitelé. Proti tomu by se určitě zasáhnout mělo,“ míní Křeček.

Evropská komise zaspala. To, co se plánovalo, že se má stát v období do roku 2030, nastalo v průběhu jednoho až dvou let.
Jiří Gavor

Jednou z možností, kterou v současnosti Evropská komise má, je zastropování cen, nebo regulace počtu povolenek v oběhu. „Evropská komise ale rozhodně zaspala. To, co se plánovalo, že se má stát v období do roku 2030, nastalo v průběhu jednoho až dvou let. Podle mého názoru je to ostudné selhání,“ komentuje situaci Jiří Gavor, ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

„Emisní povolenka je nástroj, který má vytlačit z trhu fosilní paliva právě cenou. To funguje, ale bohužel k tomu efektu dochází příliš rychle. Nikdo nečekal současné ceny povolenek již v těchto letech,“ vysvětluje Sedlák a upřesňuje: 

„Je potřeba říct, že na současné prodražování energie má růst cen povolenek efekt jen ze zhruba 25 až 30 procent, ten zbytek jde spíš za zemním plynem, růstem cen uhlí.“

A co spotřebitel?

Prvním dodavatelem energií, který navýšil cenu svým zákazníkům, se stala Bohemia Energy. Ta začala rozesílat dopisy, ve kterých odběratele informuje o tom, že za dohodnuté ceny není schopna elektřinu dodat.

Čtěte také

„To navýšení bylo opravdu drastické. Vlastně jde o dvojnásobek, co se týček silové složky elektřiny. Nezbývá tedy než se poohlédnout jinde,“ konstatuje Gavor.

Zároveň radí, aby domácnosti srovnávaly ceny platné zejména pro příští rok: „Rozhodně by si měly vyžádat ujištění, že nabízená cena bude platná i pro rok 2022. Bylo by totiž smutné, aby přestupovali k dodavateli, který třeba záhy také zvedne svoji cenu.“

Teď se objevily případy, kde dodavatelé řeknou, že zafixovali jen určité složky ceny, takže tu koncovou nakonec stejně zvýší.
Štěpán Křeček

S tím souhlasí i ekonom Křeček z BH Securities: „Ti nejchytřejší už určitě zareagovali a zavčasu si nízké ceny zafixovali. Ti, kteří zaspali, mají pořád ještě možnost podívat se mezi různými dodavateli na jejich nabídky. Stále ještě existují ti, kteří plně zvýšení cen na burze do koncových cen nepromítli. Je tedy čas přejít k nejlepšímu možnému dodavateli a zafixovat si cenu.“

Čtěte také

Co ale dělat v případě, že dodavatel zvýší i zafixovanou cenu? „To považuju za velice neseriózní. Ve chvíli, kdy si lidé zafixují cenu, tak počítají s tím, že mají koncovou cenu danou. Ale teď se objevily případy, kde dodavatelé řeknou, že zafixovali jen určité složky ceny, takže tu koncovou nakonec stejně zvýší. Spotřebitelé vlastně podepsali smlouvu s klamavým efektem,“ říká Křeček a radí obrátit se v takovém případě na Energetický regulační úřad.

Hosté Souvislostí jsou:
Jiří Gavor
, ředitel Asocice nezávislých dodavatelů energií 
Martin Sedlák, Aliance pro energetickou soběstačnost
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS Securities
Viktor Daněk, zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu

„Od toho tady regulátor je. Samozřejmě, pakliže se firma řítí do bankrotové situace, tak i případné sankce jsou málo účinné. Pak odběrateli nezbývá než se poohlédnout po jiném, lepším a serióznějším dodavateli, kterých je na trhu nepochybně stále dost,“ uzavírá Pavel Gavor.

Poslechněte si celou debatu Václava Pešičky a jeho hostů.

Dozvíte se také to, co vás čeká v případě, že váš dodavatel energie zkrachuje, jaký vliv na cenu zemního plynu bude mít plynovod Nord Stream 2 nebo jak obdobnou situaci řeší okolní státy.

autoři: Václav Pešička , Ondřej Skácel
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.