Emily oblékla černý šat. Rolls-Royce v Praze představil Wraith Black Badge

13. listopad 2016

Showroom českého zastoupení Rolls-Royce v pražské Pařížské ulici se pro jednou změnil v noční klub. Venku plápolaly římské ohně a uvnitř se fotografové a novináři, všichni v černém, motali kolem zamaskovaného kupé, kterému přes tmavý plášť prosvítala jen obrysová světla. A pak, v ostré modré záři, když Rolls-Royce svlékl šál, viděli vůbec poprvé Emily, sošku Spirit of Ecstasy na kapotě, oděnou v temně černých šatech – Black Badge.

Černé dekory kolem masky chladiče, černé lakování víka zavazadelníku, koncovky výfuku v tmavším odstínu kovu. Tohle je temné alter ego britského aristokrata, které Rolls-Royce ukázal už letos v Ženevě. A o víkendu poprvé také v Praze.

„Black Badge zhmotňuje životní postoj, je výrazem značky Rolls-Royce a oslovuje ty, kteří jsou hnáni kupředu svým neklidným duchem. Tvrdě pracují, ale dokáží se i náležitě bavit,“ prohlásil šéf českého zastoupení Rolls-Royce Karel Kadlec těsně předtím, než temného Wraitha spatřili na vlastní oči i všichni ostatní.

Rolls-Royce Wraith Black Badge

Změny ale nejsou jen designové. Nejvýkonnější zástupce v portfoliu Rolls-Royce má o 70 Nm větší točivý moment, který teď dosahuje hodnoty 869. Výkon dvanáctiválce o obsahu 6,6 litru zůstal beze změny, činí 465 kW (624 koní). Technici z Goodwoodu upravili nastavení vzduchového odpružení, auto má novou hnací hřídel a modernizovanou osmistupňovou převodovku. Stovku zvládne za 4,5 vteřiny. Tedy stejně jako třeba Porsche 911 Carrera 4 s manuální převodovkou…

Kolekci Black Badge navíc Rolls-Royce přichystal i pro model Ghost. Britská limuzína má teď o 30 kW vyšší výkon a o 60 Nm navýšený točivý moment, výsledné hodnoty jsou 450 kw (604 koní) a 840 Nm.

Rolls-Royce Wraith Black Badge

Modelu Wraith ale černý kostým sluší víc, přeci jen je to dravé kupé, žádná ušlechtilá limuzína pro ty, co se už usadili. Věk majitelů luxusních vozů se značkou RR se rok od roku snižuje, a leč bohatí, byli by manažeři Rolls-Roycu bláhoví, kdyby nešli poptávce naproti.

Rolls-Royce si své zákazníky hýčká, Wraith s černým odznakem proto nesymbolizuje už ani tak okázalý dospělý luxus jako spíš černočerný automobilový sen pár vybraných. Exkluzivní zůstává cena – necelých 9 milionů korun bez daně. Zmíněné 911 byste si koupili čtyři, ale to je právě ten rozdíl: zákazníkům dvou „er“ o peníze skutečně nejde.

Rolls-Royce Wraith Black Badge v Praze
autor: msk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.