Elektroakupunktura může pomoci dětem s obrnou i dospělým po mrtvici. Zkouší to v Janských Lázních

15. únor 2022

Pro rehabilitaci nervových ochrnutí je vhodná kombinace akupunktury a elektroléčby, doporučuje lékař Peter Olšák, který tuto léčebnou metodu zavádí do praxe. Jen v dětské léčebně Vesna v Janských Lázních zatím léčbu podstoupila více než stovka dětí. Stav mnoha z nich se podle Olšáka zlepšil už po první aplikaci.

Celým názvem se metoda jmenuje elektroakupunkturní nervosvalová facilitace. Rehabilitační lékař Peter Olšák s její pomocí nejprve léčil pacienty ve Fakultní nemocnici v Olomouci a zaměřoval se na bolestivé stavy u lidí, kterým nezabíraly léky.

Čtěte také

Později přišel na to, že pokud se vyberou správné body a zvolí vhodný typ proudu, lze takto pomoct dospělým pacientům s poškozením nervového systému ve zlepšení hybnosti. Po několika letech tento způsob uplatnil také u dětských pacientů.

„Vybereme akupunkturní dráhy, které jsou pro to vhodné. Do bodů zapíchneme jehly a následně tam přivedeme elektrický proud. Pro nás je důležité, aby dítě aplikaci zvládalo pokud možno komfortně, aby pro něho nebyla bolestivá. Proto využíváme takové typy proudu, které mají velké intervaly mezi tím, kdy je proud do jehly aplikován,“ popisuje Olšák. 

Jako mravenčení

Pacienti prý vnímají elektroakupunkturu jako mravenčení. Proud pomáhá dráhám v těle, které jsou poškozeny, aby lépe fungovaly. Lékaři při proceduře pacienta pečlivě sledují – zajímá je, jak se dítě při aplikaci proudu chová a jak se jeho chování mění, popisuje Olšák: 

„Pokud se chová po celou dobu stejně, tak je velmi pravděpodobné, že aplikace není nepříjemná. Velmi zajímavé je, že většina dětí tyto aplikace zvládá kolikrát lépe než jiné procedury, třeba klasickou fyzioterapii.“

Co nejdřív a opakovaně

Jde o mladou metodu, která se nepoužívá dlouho. Efekt léčby záleží na konkrétním postižení, zdůrazňuje lékař. Pokud má dítě velmi těžké poškození mozku nebo těžkou formu mozkové obrny, dokážou mu v léčebně nejen pomocí této, ale i dalších rehabilitačních metod velmi pravděpodobně pomoci.

Akupunktura spojená s elektroléčbou. To je nová metoda léčby nervových ochrnutí v Janských Lázních

Aale není to tak, že by začalo chodit – to se stává velice ojediněle a ve výjimečných případech, zdůrazňuje Olšák: 

„Daří-li se tyto procedury provádět opakovaně a taky aplikovat další metody, tak je pacientova prognóza lepší i v dospělosti. Ale netroufl bych si říct, jak bude vypadat dítě, které dostává tuto metodu, za dvacet let. Tak dlouho se metoda ještě nepoužívá,“ říká Olšák.

Pomoc dětem i dospělým po mrtvici

Lékaři aplikují elektroakupunkturní nervosvalovou facilitaci například u dětí, které mají takzvanou hipotonii, tedy nižší svalové napětí, a z toho důvodu nejsou schopné vykonat pohyb. U nich je velmi pravděpodobné, že se efekt aplikace, pokud u nich není postižení centrálního nervového systému velké, dostaví hned po první aplikaci elektroakupunktury.

Čtěte také

Podle Petera Olšáka je metoda výhodná také u pacientů s akutním nervovým poraněním. „U pacientů, kterým vzniklo poranění čerstvě, lze očekávat daleko větší efekt, než pokud k tomu došlo před půl rokem rokem. U dětí záleží na věku. Čím je dítě mladší, tím lépe bude aplikaci zvládat. A lze očekávat také větší přínos do budoucna,“ přibližuje lékař.

Lékaři díky této metodě pomáhají také pacientům po mozkové mrtvici – a i v tomto případě platí, že čím dříve se začne, tím lépe.

Autor metody na jejím vývoji dál pracuje a technicky ji i díky spolupráci Lékařské a Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci s podporou Technologické agentury České republiky dál zdokonaluje.

Aktuálně léčí své pacienty touto metodou několik desítek lékařů v Česku a na Slovensku. V budoucnu jsou v plánu i kurzy pro zahraniční lékaře.

Poslechněte si reportáž Andrey Skalické i celou Vědu Plus s Lucií Vopálenskou. 

Uslyšíte o čtveřivi vědců, kteří pracují na tom, aby obnovili památky iráckého Mosulu. Vědci poprvé pozorovali šimpanze, kteří si na rány dávali rozdrcený hmyz. Rekordním laserem BIVOJ testují čeští fyzikové optické součástky, aby vydržely větší výkon. A proč klesá atraktivita manželství?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.