Egyptští lékaři: V těle zemřelých českých turistek jsme našli extrémně silný jed

3. srpen 2013

Egyptská prokuratura by měla už dnes zveřejnit předběžné výsledky pitvy dvou českých turistek. Podle informací České rozhlasu se nová svědectví lékařů výrazně liší od výpovědi přeživšího otce rodiny, který svou manželku s dcerou objevil. V těle obou žen totiž lékaři našli silný jed.

Oficiální výsledky soudní pitvy ještě nejsou známé, ale podle ředitele státní nemocnice v Hurghadě jsou žaludky zemřelé ženy a její dcery úplně rozleptané.

„Žaludek mají úplně rozpadlý, a to z důvodu velkého množství jedu, který se oběma obětem do žaludku dostal. Je to jed, který ze žaludku udělá takovou rosolovitou konzistenci. Tedy velmi, opravdu velmi silný jed,“ popsal ředitel státní nemocnice v Hurghadě stav zemřelých.

Podle lékařů to musel extrémně silný a prudký jed, který rozhodně nepochází ze stravy. Pitva navíc neprokázala žádné průjmové onemocnění, kterým údajně měly obě zemřelé trpět.

Ředitel nemocnice Českému rozhlasu řekl, že těla obětí jsou stále v nemocnici, která je vydá k pohřbu či repatriaci až po příkazu prokuratury.

Nejde zatím o definitivní výsledek pitvy. Z lékařského hlediska už se však na výsledcích zřejmě nic nezmění. Teď v laboratořích probíhá rozbor vzorků, aby se zjistilo, jaký jed nebo chemická látka způsobila smrt obou zemřelých.

Výsledky dostane nejprve prokuratura, která rozhodne o dalším postupu, včetně dalšího osudu muže zadržovaného v Egyptě.

Ředitel státní nemocnice v Hurghadě Hosám ad-Dín Hasan Abdo (vpravo)

Prokuratura měla původně rozhodnout už dnes, podle nemocnice to ale může trvat ještě několik dnů – zřejmě do svátků, které začnou příští čtvrtek a uzavírají právě probíhající ramadán.

Mohlo jít o vraždu? Podezření sílí

Šestatřicetiletou ženu a její osmiletou dceru našli mrtvé v noci na úterý v pokoji hotelu Titanic Palace. Mrtvé nalezl jejich otec, respektive manžel, který byl následně rovněž hospitalizován. Muž původně úmrtí manželky a dcery označoval za důsledek otravy jídlem.

Stále více indicií však naznačuje, že by mohlo jít o násilný čin. Egyptská policie už muže vyšetřuje a zabavila mu pas, aby nemohl vycestovat ze země. Podle neoficiálních informací egyptských úřadů je nyní hlavní vyšetřovací verzí vražda.

autoři: mac , mka
Spustit audio