Egyptský exprezident Mursí dostal od soudu trest 20 let, obhajoba se odvolá

21. duben 2015

Egyptský soud poslal bývalého prezidenta Muhammada Mursího na 20 let do vězení. Stejný trest vynesl i nad 11 dalšími vůdci dnes již zakázaného Muslimského bratrstva. Podle rozsudku podněcovali k násilí při protivládních protestech v prosinci 2012. Muslimské bratrstvo verdikt nad Mursím odmítlo, kritizuje ho i lidskoprávní organizace Amnesty International.

„Obvinění se odsuzují k 20 letům odnětí svobody, k dalším pěti letům policejního dohledu a k uhrazení nákladů na soudní proces. Trest se vynáší za zločiny podněcování k násilí, zadržování a mučení civilistů,“ uzavřel soudce Sabrí Júsif proces s Muhammadem Mursím.

Obhajoba Mursího se proti rozsudku odvolá.

„Za těchto okolností nám nezbývá, než rozsudek respektovat. Odvoláme se ale právní cestou ke kasačnímu soudu,“ řekl Mursího advokát Sajjid Hámid.

Nespokojená s výsledkem je i obžaloba. Soud totiž zprostil Muhammada Mursího obvinění ze záměrné vraždy demonstrantů.

„Doufám, že se generální prokurátor odvolá. Nejhorší na verdiktu je osvobození obviněných v otázce plánované vraždy,“ uvedl Sajjid Ahmad, obhájce obětí násilných střetů v roce 2012.

Závěrečné sezení soudu směla přenášet jen egyptská státní televize. Odsouzení v kovových klecích a bílých vězeňských uniformách ukazovali po rozsudku vítězná gesta.

Nad policejní akademií na okraji Káhiry, kde se soud konal, kroužil vojenský vrtulník, ale jiná zostřená bezpečnostní opatření v Káhiře patrná nebyla.

Opatrný verdikt

Pozorovatelé připouštějí, že soud, který mohl udělit až trest smrti, bral ohledy na určité mezinárodní reakce.

Mursí byl totiž legálně zvolený prezidentem a Západ zpočátku nelibě nesl jeho sesazení vlastním ministrem obrany.

V příštích týdnech se očekává vynesení rozsudků v dalších procesech s bývalou hlavou Egypta.

Čelí v nich obvinění ze špionáže a z ozbrojeného útěku z vězení. Další verdikt by měl padnout 16. května.

Rozsudek vynesl soudce Sabrí Júsif
autoři: mac , sib
Spustit audio