Egypťanka, kterou údajně zadržovali křesťané, promluvila v televizi

10. květen 2011
Zprávy

Nová egyptská televizní stanice Tahrír odvysílala rozhovor se ženou jménem Abír Talaat. Její příběh označují mnozí za příčinu sobotních náboženských střetů v Egyptě. Tuto původně křesťanskou ženu měli za její přestup k islámu zadržovat křesťané v kostele na okraji Káhiry.

Právě propuštění této ženy požadovali na křesťanech islámští radikálové, kteří se před kostelem v káhirské čtvrti Imbába v sobotu shromáždili. V telefonickém rozhovoru se soukromou televizní stanicí Tahrír litovala paní Abír všech událostí, které se kvůli ní strhly.

Tato žena pochází z křesťanské rodiny ze středního Egypta. Od svého manžela odešla kvůli bití a špatnému zacházení. Konvertovala pak k islámu a křesťanští duchovní ji měli zadržovat v různých kostelech po Egyptě a přesvědčovat, aby se vrátila ke své křesťanské víře. V době nepokojů se v napadeném kostele nenacházela, podle jejích slov ji ale zadržovala jedna jeptiška v soukromém domě.

Teď už je zřejmě na svobodě, mnozí Egypťané ale o pravdivosti jejího příběhu pochybují. Považují ho jen za záminku k nepokojům, organizovaným starými strukturami Mubárakova režimu.

autor: mac
Spustit audio