Dvě chorvatské političky leží v nemocnici

27. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Rychlá jízda zavinila hospitalizaci přední chorvatské političky v nemocnici. Luxusní jachta ruského miliardáře zakotvila v Dubrovníku. Ostrov Hvar i další Dalmatské ostrovy jsou mezi turisty stále oblíbenější.

Předsedkyně Chorvatské národní strany Vesna Pušič je v nemocnici. Byla tam převezena po včerejší vážné dopravní nehodě na silnici Rijeka-Zagreb. Jedna z předních chorvatských političek nezvládla řízení a vyjela ze silnice. Jako příčinu nehody policie určila vysokou rychlost.

V nemocnici skončila i chorvatská ministryně pro evropskou integraci Kolinda Grabar Kitarovič. Podle lékařů bojuje se streptokokovou angínou a vysokými teplotami. Už v pondělí se má přitom zúčastnit zasedání Evropského parlamentu v Bruselu.

Ruský miliardář Roman Abramovič přijel do Chorvatska. Jeho luxusní jachta zakotvila v Dubrovníku. Místní média spekulují o důvodu jeho cesty do Chorvatska a také o tom, jak dlouho se majitel dvou fotbalových klubů zdrží.

Turisté si letos v Chorvatsku oblíbili Dalmatské ostrovy. Hvar od začátku roku přilákal patnáct a půl tisíce turistů, což je devět procent víc než v loni. Mezi nejnavštěvovanější místa patří Jelsa, Stary Grad a Vrboska.

Měnové kurzy a ceny benzínu:
Sto českých korun vyměníte za 24 kun a 80 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 35 lip. Je to kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o trochu víc. Litr benzínu Euro 95 (náš natural) stojí 8 kun 5 lip. Naftu koupíte za zhruba 7 kun.

Počasí:
Istrii a severní Jadran čeká zítra oblačno s přeháňkami a bouřkami. Odpoledne by se ale mělo vyčasit. V Dalmácii a na Dubrovnicku bude slunečno. Ranní teploty 18 až 23, odpolední 25 až 30. V přeháňkách jen kolem 22-ti. Pozor při koupání - povane bura!

Předpověď pro jachtaře:
Většinou severozápadní vítr 5 až 15 uzlů, na severním Jadranu až 18 uzlů. Moře do dvojky, odpoledne na severu trojka. Překvapit může déšť nebo bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu