Dva pachatelé jsou před soudem za žhářský útok v Bedřišce

9. listopad 2010
Zprávy

Útok zápalnou lahví v ostravské osadě Bedřiška dnes začal řešit Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných posadila státní zástupkyně dva sousedy napadené rodiny, motivem mají být osobní spory, rasový podtext se nepotvrdil.

Podle zmocněnce napadené rodiny, Ladislava Baláže, ale důkazy o napojení mladšího z útočníků na extremisty existují.

„Je to na předsedkyni soudu. Zda-li to bude sousedský vztah nebo nějaké rasistické pohnutky. Jak jsem četl spis, tak tam jde buď o mstu, nebo je to prostě vývoj výbušnosti, která už mezi sousedskými vztahy musela nějak vzniknout. Jak jsem se dozvěděl, tak on měl s extremisty nějaké styky,“ řekl Baláž.

Letos na jaře se v ostravské osadě Bedřiška šířilo napětí. Po žhářském útoku ve Vítkově měli místní strach, i tady se terčem útoku stala romská rodina. Oknem tehdy přilétla láhev s prudce hořlavým éterem.

Rozběhlo se masivní vyšetřování, policisté v osadě pravidelně hlídkovali. Také místní obyvatelé drželi vlastní hlídky.

Jako blesk z čistého nebe pak přišla zpráva, že pachatelé jsou přímo z Bedřišky. Policisté zatkli sousedy napadené rodiny, kteří žijí v domku hned naproti.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková už dříve potvrdila, že v domku útočníků udělali policisté rozsáhlou domovní prohlídku. „V daném případě byly pravděpodobným motivem jednání osobní vztahy,“ uvedla Bilíková.

Z pokusu vraždy obžalovala dva lidi. Dnešní proces novináři v jednací síni sledovat nemohou. Soudkyně vyloučila veřejnost, protože jeden z obžalovaných je mladistvý.

autoři: dka , ada , ak , Dominika Rojtová
Spustit audio