Důležité postřehy z amerických prezidentských voleb

5. listopad 2008
Zblízka

Svět si musí po dnešku zvyknout na jméno budoucího amerického prezidenta, bude jím Barack Obama, který porazil poměrně jasně republikánského kandidáta Johna McCaina. Ostře sledované americké volby jsou už tedy teď minulostí s Petrem Vavrouškou společně shrneme to nejdůležitější. Pěkné dopoledne.

Petr VAVROUŠKA:
Dobré dopoledne. Jak už několikrát zaznělo, demokrat Barack Obama bude prvním, řekněme, černým Američanem, který zasedne v oválné pracovně v Bílém domě a mění tak rozhodně dějiny Spojených států. Není to nějak nadnesené, to je určitě podstatné poselství voleb, ještě před padesáti lety, jak víme, platila v Americe poměrně přísná rasová segregace a půl století poté tedy vkráčí do Bílého domu prezident tmavší pleti, to je zásadní moment těch dnešních voleb. Americký sen tak i díky vlastně Obamovi žije dál a on zrovna tento detail zmínil jako úplně první během toho svého vítězného projevu.

Barack OBAMA, příští prezident USA:
Jestli stále ještě někdo pochybuje o tom, že Amerika je místo, kde je všechno splnitelné. Jestli je tu někdo, kdo se ještě diví, že sen našich zakladatelů je dnes živý, někdo, kdo se ptá po síle naší demokracie. Dnešní noc jste na to odpověděli, je to odpověď vyřčená mladými i starými, bohatými i chudými, demokraty i republikány, černými, bílými, Hispánci, Asiaty, homosexuály, invalidy, zdravými i spořádanými občany. Jednoduše Američany, kteří vyslali do světě signál, že jsme nikdy nebyli pouhou skupinou individuí nebo modrých a červených států. Jsme a vždy budeme Spojené státy americké.

Petr VAVROUŠKA:
I toto tedy zaznělo během prvního projevu Baracka Obamy poté, co už bylo víceméně jasné, že se stane novým americkým prezidentem.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Pojďme si teď shrnout, co o jeho vítězství rozhodlo?

Petr VAVROUŠKA:
Pár čísel, pokud zůstaneme aktuálně u těch voleb, u toho samotného hlasování, tak Obama zahájil to své vítězné tažení do Bílého domu v okamžiku těsně někdy po půlnoci, kdy se začalo rýsovat to jeho vítězství v klíčových státech, například tedy v Pensylvánii či na Floridě, já jen připomínám, že ten systém amerických voleb je poměrně složitý, každý americký stát představuje určitý počet volitelů a kandidát, který se chce stát prezidentem, jich musí získat nadpoloviční většinu, tedy více jak dvě stě sedmdesát. Obama toho s přehledem dosáhl. To aktuální poslední číslo je tři sta třicet devět, takže má jasnou cestu do Bílého domu.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
To se bavíme o těch technických věcech, ale pojďme se bavit o těch emotivních motivech, proč Američané zvolili zrovna Baracka Obamu a poslali ho do Bílého domu?

Petr VAVROUŠKA:
Ty analýzy jsou čerstvé, je to pár hodin poté, co známe jméno nového amerického prezidenta, určitě mu nahrála do karet finanční krize, která zasáhla Spojené státy, řada voličů si ji spojila s tou politikou republikánů, McCain, jejich zástupce, také určitě trpěl velmi negativním obrazem George Bushe v americké společnosti, v neposlední řadě mohlo Američany ovlivnit to Obamovo tvrzení, že stáhne vojáky z Iráku, což ale bude určitě velmi komplikované splnit, pokud vůbec. A já myslím, že Obama zvolil velmi trefný a účinný slogan pro tu svou kampaň a to, že je čas pro změnu a v tom krátkém heslu se mohly naplnit sny a ambice Američanů nejrůznějších sociálních vrstev, to asi rozhodlo.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Za zaznamenání rozhodně stojí i slova poraženého Johna McCaina. Co řekl poté, když už bylo jasné, že na prezidentský úřad nedosáhne?

Petr VAVROUŠKA:
Ten jeho projev byl velmi upřímný. John McCain přijal porážku s nadhledem, smířlivě a bez jakýchkoliv výpadů vůči svému soupeři.

John MCCAIN, neúspěšný prezidentský kandidát:
Přátelé, jsme na konci dlouhé cesty. Američané se vyjádřili a jejich řeč byla jasná. Před chvíli jsem volal senátorovi Baracku Obamovi, abychom mu pogratuloval ke zvolení příštím prezidentem země, kterou oba miluje. Senátor Obama dosáhnul velké věci pro sebe i pro Ameriku. Tleskám mu za to a nabízím mu upřímnou soustrast nad tím, že se jeho milovaná babička nedožila tohoto dne.

Petr VAVROUŠKA:
To byl rozhodně jeden asi z nejemotivnějších momentů vystoupení Johna McCaina, který také Obamovi slíbil, že mu pomůže překonat ty velké problémy, zejména ekonomické, které teď stojí před Spojenými státy.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Pojďme se teď podívat, jak na vítězství Obamy reaguje zbytek světa?

Petr VAVROUŠKA:
Já bych řekl, že pozitivně, nebudu citovat všechny gratulace nejrůznějších státníků, které se teď sbírají, ale dá v nich najít jedna poměrně jasná shoda. Všichni čekají od nového amerického prezidenta změnu, především tedy změnu v těch vztazích, jakoby tím nepřímo vzkazovali pořád ještě současnému prezidentovi Georgi Bushovi, že už měli té jeho politiky dost a dost a tyto hlasy zaznívají jak z Evropské unie, tak například z Číny nebo Blízkého východu či Ruska.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Tolik Petr Vavrouška. Petře, děkuji.

Petr VAVROUŠKA:
Není zač.

Lucie VÝBORNÁ, moderátorka:
Já ještě dodám, že s k nám postupně v následující hodině připojí právě oni zmiňovaní odborníci jak ekonomové, politologové, tak i naši kolegové zpravodajové v různých částech světa.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pev
Spustit audio