Druhé tubusy tunelů mezi Záhřebem a Splitem by měly být v provozu od roku 2009

16. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na Jadranu se blíží vrchol sezóny, k moři přijely statisíce turistů. Dálniční tunely na trase Záhřeb-Split mají být dostaveny v roce 2009. Horská služba na Biokovu zachraňovala mladou Polku. V pondělí bude u Jadranu opět svítit sluníčko, foukat má silný vítr a teploty se budou pohybovat v rozmezí od 29 do 33 stupňů.

Na Jadran v sobotu dorazilo na půl milionu turistů. U dálničních tunelů na trase Záhřeb-Split pomalu popojížděly až desetikilometrové kolony. Řada řidičů proto raději volila cestu po staré silnici vnitrozemím. Velký nápor zažily také přístavy a letiště.

Chorvatský ministr dopravy a cestovního ruchu Božidar Kalmet potvrdil, že druhé tubusy tunelů Mala Kapela a Sveti Rok se začnou budovat příští rok. Zatím se počítalo s rokem 2008. Na celou stavbu bude potřeba zhruba 300 milionů kuna a hotová by měla být v roce 2009.

Hasiči na Jadranu v tomto týdnu každý den vyjíždějí k požárům. V neděli ráno likvidovali oheň nedaleko Puly, kde shořelo 50 hektarů trávy a 10 hektarů borovicového háje. Zasahovat museli také v Brnjici u Šibeniku. Tři desítky požárníků hasily především suchou trávu a keře. Oba ohně pomáhaly dostat pod kontrolu i kanadéry.

Horská služba z Makarské v noci zachraňovala 27letou Polku. Žena se vydala s přáteli do Biokova. Od skupiny se oddělila, ztratila se a chodila mimo turisticky značené cesty. Večer pak telefonovala svému příteli, který zavolal policii. Díky mobilům záchranáři Polku okolo půl jedenácté našli. Byla vystrašená a vyčerpaná, ale neutrpěla žádné zranění.

Ceny a kurzy

Cena benzínu Eurosuper 95 by v Chorvatsku neměla překročit 8 kun za litr, i když zdraží ropa. Společnost INA se na tom dohodla s vládou. Právě v síti INA vás tankování vyjde nejlevněji, za litr Supru 95 zaplatíte rovných 8 kuna. Nafta stojí 7,20. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 24,79 kuna a za 100 slovenských korun 18,23 kuna.

Počasí

V pondělí 17. července bude u Jadranu opět svítit sluníčko. Vítr ale ještě zesílí a v Dalmácii může v nárazech dosahovat síly bouře. Teploty se budou pohybovat od 29 do 33 stupňů.

Jachtaři si ale mají dát pozor hlavně v noci a ráno na silný vítr. U pobřeží bude vát severovýchodní, na otevřené části středního a jižního Jadranu severozápadní - rychlostí v nárazech až 38 uzlů. Moře bude většinou na dvojce, někde mezi 3 a 4. Viditelnost 10-20 kilometrů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu