Dřevěné sloupky, bílé oblečení, travnatý povrch. Jaroslav Plašil přibližuje atmosféru Wimbledonu

12. červenec 2019

Hostem Jana Pokorného je jeho rozhlasový kolega Jaroslav Plašil. Reportér Radiožurnálu, který sleduje Mezinárodní tenisové mistrovství v londýnském Wimbledonu. Jaká jsou wimbledonská specifika? A co stojí za úspěchy českých tenistek?

Nejslavnější turnaj s nejdelší tradicí dodnes uchovává tenis v původní podobě. „Dřevěné sloupky na kurtech jsou takový detail, který na to poukazuje,“ směje se Jaroslav Plašil. Tenisté musí mít bílé oblečení, což si pochvalují právě s odkazem na původní hru. Fakt, že se hraje na travnatém povrchu, svědčil například české tenistce Barboře Strýcové.

Miluji fotit velikány jako Federer nebo Nadal. Nejlepší fotky jsou z Wimbledonu, tvrdí sportovní fotograf

Martin Sidorják

Fotil lyžaře na mistrovství světa, nejlepší tenisty ve finále Wimbledonu nebo i naposledy při Laver Cupu v Praze. Takový je ve zkratce profesní život sportovního fotografa Martina Sidorjáka. Jaký je jeho největší úspěch. A proč snímá zrovna tenis?

„Za jejím úspěchem je ohromná vůle a bojovnost a také to, že dokáže dobře pracovat se svými emocemi. Je starší a zkušenější a mnohem víc si váží turnajů,“ uvažuje Plašil.

Podle něj měla šanci otočit výsledek zápasu se Serenou Williamsovou: „Kdyby dostala Serenu do nepohody, šanci by měla. Nicméně zdálo se mi, že Barbora nebyla úplně fit.“

Jaroslav Plašil je jediný český sportovní reportér, který komentoval dvě tenisová finále celá v přímém přenosu. Pokaždé se smutným koncem: Petra Kvitová v Melbourne byla kousek od toho, aby vyhrála, Martina Vondroušová v Paříži neměla prakticky šanci. „Nicméně zážitek to byl.“

Co bylo na živém přenosu nejtěžší? „Vždycky trnu, jestli nespadne spojení. Třeba ve chvíli, kdy by česká hráčka měla mít matchball. Posluchači chtějí zažít emoce,“ svěřuje Plašil. Nyní se už těší na utkání Federer – Nadal. „To se neomrzí ani po čtyřicáté,“ uzavírá.

autoři: Jan Pokorný ,
Spustit audio