Domlouvat svatební menu jsem chodil do paláců v Saúdské Arábii, vzpomíná šéfkuchař Marek Fichtner
Vařil v Německu, na výletních lodích, v Saúdské Arábii a Švýcarsku. „V Arábii bylo všechno zakázané. Připravoval jsem tam třeba svatbu pro 4000 žen, se kterými jsem se ani neviděl,“ vzpomíná v Blízkých setkání Marek Fichter. Dnes je šéfkuchař v Praze a má pod sebou 30 kuchařů. „Jsme největší restaurace v Evropě. Máme čtyři patra a pět kuchyní,“ pochvaluje si. V audiozáznamu radí, jaká chybu se nejčastěji dělá při rozmrazování masa, nebo doporučuje svůj oblíbený recept.
„Restaurace Červený Jelen je největší v Evropě. Má čtyři patra a pět kuchyní. Je to bývalá banka. Hodně jídel připravujeme na grilu na bukovém dříví. Základem je kvalita masa,“ připomíná Marek Fichtner.
Na první plavbě jsem uvažoval o odchodu
Marek Fichtner strávil sedm let na lodích. Jeho první cesta vedla do Grónska. „Na lodi bylo 400 pasažérů a sto členů posádky. Měla malé stabilizátory. Byl jsem rozhodnutý, že se letecky vypravím domů. Ale když jsem vystoupil a viděl tu přírodu, tak jsem si říkal, že to nemůžu vzdát, protože chci ještě něco vidět.“
Na americké lodi se staral o jídlo pro 3500 lidí. „Kuchařů jsem měl pod sebou 128. Byl jsem tam jako šéfkuchař první Čech a druhý kluk z východní Evropy. Člověk tam pracuje 12 až 14 hodin, ale odpoledne bývala volná. To se dá nějaký ostrov objet na kole.“
Připravoval jsem svatbu pro čtyři tisíce žen
Když Marek Fichtner zamířil do Saúdské Arábie, vyměnil jeden extrém za druhý. „Na lodi jsou obrovské noční párty, v Arábii bylo vše zakázané. Byl jsem šéfkuchař banketů. Připravoval jsem třeba svatbu pro 4000 žen, se kterými jsem se ani neviděl, protože měly najaté servírky.“
Součástí jeho práce bylo i objíždění paláců, kde se ladilo svatební menu. „Princezny, které byly postavené blíže králi, byly víc evropské. Měly super angličtinu, nebyly zahalené. Velká část jejich stravy je libanonská kuchyně,“ dodává šéfkuchař Marek Fichtner, který si v Arábii našel i manželku, ale je to Češka.
Jaký recept posluchačům nabídl? V čem je unikátní japonské hovězí? Jak se výletní lodě zásobují? Jakou chybu děláme při zmrazování masa? Jaké kurzy nabízí v Gourmet Academy?
Související
-
Dějiny kuchyně: 2500 lahví šampaňského za 5 dnů. Takhle slaví šáh Rezá Pahlaví
Šáh se chtěl během pětidenních oslav Perské říše skutečně blýsknout. Luxusní restaurace v Paříži na dva týdny zavřely, protože jejich kuchaři vypomáhali v Íránu.
-
„Když vařím, syn mě u toho opravuje.“ Šéfkuchař Roman Paulus a jeho žena Petra u Jana Čenského
Oba spojila vášeň k jídlu. Poznali jsme se v hotelu Hilton, vzpomíná držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař Roman Paulus, který přišel do studia se ženou Petrou.
-
Jíst něčí koule se prostě nedělá, prohlašuje šéfkuchař Forejt. Sám chce vařit z muchomůrek
Miluje netradiční a zábavná jídla. Proto by rád vařil i z muchomůrek červených. Co by naopak nevařil a ani nesnědl, prozradil Tereze Kostkové v Blízkých setkáních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.