Dominik Duka: Noc kostelů přitahuje věřící i nevěřící

3. červen 2012
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

Církev má své noci, kdy bdí na modlitbách a raduje se. Dnešní glosa je dozvukem páteční Noci kostelů a možná také inspirací k zamyšlení nad otázkou: jaká je to vlastně síla, která do chrámů a kostelů přitahuje i nevěřící a hledající?

Víme, že noční obloha nad zasněženou krajinou s hvězdami nad hlavou je úžasně krásná, podobně jako jasná srpnová noc, kdy můžeme pozorovat padající meteority – nikoliv ten tunguzský. Vždy si při této příležitosti připomínám slova Immanuela Kanta: „Dvě věci mne naplňují údivem – hvězdné nebe nade mnou a mravní řád ve mně.“ Kéž by nás bylo více.

Církev má také své noci, kdy bdí na modlitbách a raduje se. To je víc než pouhý údiv. Je to vánoční noc, na jejímž vrcholu se o půlnoci naplní chrámy těmi, kteří se chtějí podílet o radost nebo ji hledají.

Druhou nocí je velikonoční noc, kterou na rozdíl od svaté vánoční noci nazýváme Velkou nocí. Tehdy je do temnoty chrámu vneseno světlo velikonoční svíce a pak se rozzáří všechna světla a zazní velikonoční zpěv Exultet, tedy Zajásej. O něm Wolfgang Amadeus Mozart řekl, že by ho vyměnil za celou svou hudební tvorbu.

Třetí nocí je svatodušní vigilie, tak trochu zapomenutá. Již potřetí jsme se v ní sešli s ekumenou, tedy s ostatními křesťanskými církvemi v naší katedrále, abychom se společně modlili o sílu k odvaze a za dar rozumu této doby.

Dnes bych rád připomenul Noc kostelů určenou těm, kteří běžně do kostela nepřijdou, ale přeci jen chtějí vědět, co se v našich chrámech skrývá. Kostelů je v naší vlasti víc než 15 tisíc, počítáme-li svatostánky jak římskokatolické, tak kostely ostatních církví seskupených v Ekumenické radě církví České republiky. Pokud vám letošní Noc kostelů unikla, pak vězte, že proběhla z pátku na sobotu 1. června, který patří dětem. Proto i na ně bylo pamatováno.

Je to noc našich kostelů, které před staletími stavěli naši předci. I po nich tam můžeme nalézat stopy. Jejich jména, jako donátorů nebo sponzorů, umístněná na barvených oknech, obrazech či jiných skulpturách. Pokud jste letos Noc kostelů propásli, vynahraďte si to příští rok.

autor: Dominik Duka
Spustit audio