Domácí králík s bejlím na Květnou neděli

Květná neděle je prvním den Pašijového týdne, a kromě receptu na domácího králíka s bejlím připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření obyčej pašijového pometla.

Ingredience
  • 8 plátků slaniny
  • králík
  • 2 lžičky tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • libeček
  • pažitka, popř. petrželka
  • 1 dcl masového vývaru

Králíka rozdělte na 8 porcí. Každou posypte sekaným česnekem a tymiánem, osolte, opepřete, zabalte do plátku slaniny a sepněte párátkem. Maso opečte ze všech stran do červena na rozpáleném sádle. Potom je vložte do pekáčku, přidejte zelené bylinky, podlijte 1 dcl vývaru, přidejte výpek ze smažení a pečte v troubě asi ¾ hodiny. Hotové maso posypte nakrájenou petrželkou a podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami.