Dokud Rusko nebude poraženo vojensky a politicky, tak se s ním nemůžeme bavit, tvrdí Kolář z TOP 09

6. duben 2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil OSN, že nečinně přihlíží válečným zločinům ruských vojáků. Je třeba dál hledat s Ruskem především diplomatické řešení ukončení války? „Zločiny Ruska jsou nepochybné a neospravedlnitelné. Musí být silná reakce světového společenství. Ale kvůli skončení této hrozné války nemůžeme úplně přerušit diplomatický kontakt s Ruskem,“ tvrdí poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL). Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) by diplomatické styky přerušil.

Kolář, starosta Prahy 6 a místopředseda výboru pro evropské záležitosti, věří, že Rusko vede válku proti západním hodnotám: „Proto nevidím důvod, proč bychom na národních úrovních měli s Ruskem dále udržovat diplomatické styky na vyšší než konzulární úrovni.“

Starosta Prahy 6 z TOP 09 Ondřej Kolář (sedící)

„Náš velvyslanec v Moskvě už tam nemá dávno co dělat, stejně tak nemá co dělat ruský velvyslanec v Praze. Vysokou diplomacii přesuňme na úroveň Evropské unie. V Moskvě měla zůstat jen evropská ambasáda, kterou by všechny členské státy pověřily obhospodařováním jejich záležitostí,“ navrhuje Kolář.

Úkolem diplomacie je zprostředkovávat jednání i ve velmi těžkých situacích. Je proto potřeba udržet všechny kanály.
Hayato Okamura

Postoj Západu musí být jednoznačný a silný, souhlasí Okamura ze zahraničního výboru sněmovny. Vidí ho ale vtělený třeba do ekonomických sankcí a pomoci Ukrajině: „Úkolem diplomacie je zprostředkovávat jednání i ve velmi těžkých situacích. Je proto potřeba udržet všechny kanály pro možná diplomatická mírová jednání.“

Musíme pracovat s tím, že Rusko je agresor a rozpoutalo neopodstatněnou válku.
Ondřej Kolář

Podle starosty stále probíhá s Ruskem běžná diplomatická komunikace.

Čtěte také

„Ale právě bychom měli od té běžné diplomatické mluvy a zvyků na určitý čas upustit. Musíme pracovat s tím, že Rusko je agresor a rozpoutalo neopodstatněnou válku. Proto je třeba přesvědčovat naše západní kolegy a vysvětlovat jim, že s Ruskem nemohou jednat, jak byli zvyklí.“

„Nedávno jsem byl ve Štrasburku a začínají tam mít tendence říkat, že to trvá dlouho a je čas se s Ruskem bavit o ukončení konfliktu a obnovit nákup plynu a ropy. To je cesta naprosto špatným směrem. Dokud Rusko nebude poraženo vojensky a politicky, tak se s ním nemůžeme bavit jako se sobě rovným,“ žádá Ondřej Kolář (TOP 09)

Zatím nevídané ekonomické sankce jsou v pořádku, stejně tak podpora Ukrajiny. Ale nutná je i otevřenost k diplomatickému jednání.
Hayato Okamura

Lidovec chválí kroky české diplomacie ve věci Ukrajiny a Ruska. „Je na místě kombinace silného tlaku a je třeba přistoupit i ke gestům, která v minulých letech nebyla běžná. Ale zároveň musíme intenzivně pokračovat v diplomatickém vyjednávání.“

Demonstrace se zúčastnil i Hayato Okamura (KDU-ČSL).

„Základní směr, tedy zatím nevídané ekonomické sankce, jsou naprosto v pořádku, stejně tak humanitární i vojenská podpora Ukrajiny. Ale nutná je i zásadní otevřenost k diplomatickému jednání. Musíme přece myslet na tamní lidi, kteří jsou teď ve strašné situaci,“ zdůrazňuje nutnost hledat především diplomatické řešení války na Ukrajině Hayato Okamura (KDU-ČSL).

Poslechněte si celou debatu, ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.