Dodavatelé energií v Česku dál zlevňují. Jak se vyznat v cenících a co se může, nebo nemusí vyplatit

16. květen 2023 10:16

Nové ceníky představila například společnost ČEZ. Pod cenami vládních stropů nabízí energie i další dodavatelé. Reagují tím na klidnější dění na trzích. Tam jsou teď ceny nižší než v roce 2022. Jak se to ale projevuje a ještě může projevit na cenách pro domácnosti nebo firmy.

Čtěte také

Společnost ČEZ, uvedl v platnost levnější ceníky už po třetí v roce 2023. Tentokrát se týkají tarifu s jednoroční až tříletou fixací. „Nový ceník přichází se slevou u elektřiny o 350 korun a u plynu o 300 korun. Oproti vládním stropům tak zákazník při jednoletém fixu ušetří u elektřiny i plynu přes 500 korun,“ upřesnil mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík.

Pod vládním stropem nenabízí ceníky jen ČEZ, ale většina dodavatelů. Například E.ON nabízí elektřinu o čtvrtinu levněji, než je vládní strop. Plyn má levnější o třetinu. Pod vládními limity prodávají i inoggy nebo Centropol.

Na trhu se dál očekává spíše stabilizace cen, nebo mírný pokles. Podle hlavního analytika nezávislé poradenské firmy EGÚ Brno Michala Macenauera je tak před námi dokonce až 3 leté období, kdy by cena plynu, a tím pádem i elektřiny, měla klesat. Doporučil by proto spíše kratší fixace.

Záleží ale na tom, v jaké jsou lidé výchozí situaci. Některým například ještě stále dobíhají výhodné fixace uzavřené v dřívější době.

Ceny elektřiny a plynu skokově vzrostly po začátku války na Ukrajině. Prostor pro další zlevnění bude záležet na dalším vývoji, ale platí, že plynu je teď dost a jeho cena klesá. Podle Michala Macenauera tak prostor pro pokles ceny stále je. Dodavatele by to mělo motivovat ve slevách.

V lepší pozici než domácnosti můžou být podle něj firmy a další velkoodběratelé. Ty mají díky velkému odběru silnou výchozí vyjednávací pozici a je možné, že si tak dokáží vyjednat ještě lepší ceny než, jaké dodavatelé mají oficiálně v nabídce.

autoři: Jan Bílek , Jana Pavlíčková , reČRoL
Spustit audio

Související