Dočkáme se živého vstupu z výšky 8027 metrů?

2. říjen 2002

ČRo 1 - Radiožurnál spolupracuje již několik let s horolezeckou skupinou Himalaya 8000. Ze všech výprav na osmitisícovky vysílají členové expedice přímé vstupy, rozhovory a reportáže do vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu. Pokud se letošní výstup podaří, možná o tomto úspěchu uslyšíte živě přímo z vrcholu.

V současné době je uvedená skupina horolezců v Tibetu a pokouší se o zdolání vrcholu hory Shisha Pangma opět bez použití umělého kyslíku. Zajímavosti z této expedice vysílá ČRo 1 - Radiožurnál pravidelně každé úterý a čtvrtek ve "Sportžurnálu" (po 19. hodině) a v neděli dopoledne v relaci "Okno do světa" (9.20 hodin).

Vedoucí horolezecké skupiny Josef Šimůnek se pokusí vynést až na vrchol hory satelitní telefon a odvysílat přímý vstup do vysílání ČRo 1 přímo z vrcholu. Pokud by se mu taková věc podařila, bylo by to poprvé v historii rozhlasového vysílání v naší republice, kdy některá expedice informovala o svém úspěchu živě přímo z vrcholu.

Podle aktuálních informací by měla skupina horolezců Himalaya 8000 dosáhnout vrcholu Shisha Pangma pravděpodobně o tomto víkendu - 5. nebo 6. října 2002.

autoři: jkr , psk
Spustit audio