Do Martínkovic se každé léto sjíždí majitelé ovčáckých psů. Jejich mazlíčci se učí hlídat stádo ovcí

13. srpen 2019 10:02

V následující reportáži vás zavedeme na speciální tábor pro ovčácké psy. Konkrétně do malé obce Martínkovice na Broumovsku, kde se psi učí ovládat stádo ovcí. Reportér Václav Plecháček natáčel na turnusu, kam se sjeli majitelé border kolií, tedy plemena, které bylo původně vyšlechtěno a určeno právě pro hlídání stáda. 

„Vyveď si ovce z košáru," farmářka Ivana Horská dává na pastvině v okrajové části Martínkovic základní pokyny, co má pes po pokynech svého pána provést.
„Takže si je odveď na nějakou vzdálenost, abys věděl, že je Juráš bude schopná přivést. A udělej si out run a když to bude v pořádku, tak si zkus udělat kousek drive."

Čtěte také

Majitelem téhle border kolie je Honza Semerád. Bydlí 260 kilometrů daleko, přesto do Martínkovic jezdí pravidelně už deset let.
„Ten pes je naprosto šťastný, že tady může být. Vidíte, jak tady kolem nás pořád pobíhá a snaží se ty ovce tlačit, aby nikam neodcházely. Hlídá si je, aby stádo bylo pořád v chumlu."

O chvíli později ovce odchází pryč a právě to je chvíle, kdy pro psa začíná opravdový výcvik.
„Teď dám psu pokyn, aby běžel kolem nás. Doprava velkým obloukem až za stádo ovcí a přivede ho směrem k nám."

Nácviku přihlíží dalších pět psů a jejich majitelů. Na pastvině se postupně všichni střídají, od lektorky následně slyší hodnocení.
„No, tak super. Ten out run se ti povedl. Ten byl pěknej."

Drtivá většina psů přitom tenhle výcvik nepotřebuje, jejich majitelé nejsou farmáři, kteří by vlastnili stáda ovcí. Do Martínkovic své psy vozí jen proto, že je nácvik baví.

Čtěte také

„Hledala jsem zábavu pro svého psa. Nakonec jsem si řekla, že to tady zkusím a když jsem ji sem pustila, tak ona prostě ty ovce miluje. Ten pes je najednou úplně jiný," říká třeba Jitka Vítková, která bydlí v domku v Novém Městě nad Metují a psa má přes den doma nebo maximálně na zahradě.

Je tady potřetí a její border kolie si prý výcvik tak užívá, že je problém ji odvézt zpátky do běžného života.
„Loni nechtěla naskočit do auta když jsme odjížděli. Ona prostě stála v průjezdu a odmítala odjet."

V Martínkovicích se přes léto na několika turnusech vystřídá zhruba dvacítka psů různých plemen. Ve stejném areálu se někteří sejdou na konci srpna při Mistrovství republiky v ovládání ovcí.

Spustit audio

Související