Do Londýna si jedu pro medaili, říká střelkyně Emmons

18. červenec 2012
Zblízka

Sportovní střelkyně Kateřina Emmons slibuje, že z olympiády přiveze minimálně jednu medaili. A nebude k tomu potřebovat ani žádný z talismanů, které si už připravila na cestu. Co dalšího přistálo v kufru přichystaném na let do Londýna?

Kateřina Emmons skládá do kufru celou českou olympijskou soupravu včetně gumáků. Přidává i trička nebo ponožky. Podobně se balila už na desítky závodů.

„Už je v tom rutina. Na olympiádu je to jednodušší v tom, že moc jiných věcí, než jsme dostali, nesmíme mít. Měla jsem vše přichystané na hromádkách a teď to vlastně jenom dávám do kufru. Tohle je všechno, co si beru,“ říká olympijská vítězka při pohledu na poměrně skromný komínek.

S sebou si prý raději přibalí seznam věcí, aby v Londýně nic nezapomněla. Kromě toho nesmí chybět ani několik amuletů.

„Tady mám odznáček, který jsem dostala od Matta. A tohle je můj největší poklad: prstýnek, který jsem dostala od svých rodičů, když jsem poprvé nastřílela 400. Je tam i vyryté datum, bylo to 22. 6. 2001. Mám tu i spoustu různých věcí, které jsem dostala od kamarádů, třeba berušku pro štěstí,“ vypočítává Kateřina Emmons.

Jeden talisman oproti minulé olympiádě jí však bude chybět. Do Pekingu, odkud se vrátila se zlatou a stříbrnou medailí, jela s tehdy ještě nenarozenou Jůlinkou.

Matthew Emmons už se těší, až olympiáda skončí

Tříletá dcerka přečká londýnské hry převážně v péči babičky. Bude to vůbec poprvé, kdy stráví čtrnáct dní bez maminky. To táta, americký olympijský vítěz Matthew, je bez Jůlinky častěji, ale stejně to pro něj bude těžké.

„Pouto dcery s matkou je sice větší než s otcem, ale vidím na Jůlince, jak moc jí chybím. Když jsme spolu, je první týden takový bláznivý, ale pak je strašně šťastná. Vážně není legrace být od sebe tak dlouho. Popravdě už se nemůžu dočkat, až skončí olympiáda – pak spolu budeme delší dobu,“ říká Matthew Emmons.

V době vyspělých komunikačních technologií by pro rodinu Emmonsovu neměl být problém zůstat v kontaktu i během olympiády. Jenže ono to tak snadné nebude.

„Určitě se budeme snažit být na skypu co nejvíc, ale Jůlinka ho teď moc neuznává. Teď ji moc nebere. Když byla menší, tak ji skype hrozně bavil. Vydržela si s námi povídat třeba hodinu, ale teď to není vončo,“ směje se maminka malé slečny.

U jedné medaile snad nezůstane, doufají fanoušci

Jůlinka Emmons zatím nemá rozum ani z toho, že rodiče letí na olympiádu. Prý sice chápe, co je to střelba a co jsou to závody, ale v televizi Kateřinu s Matthewem hledat nebude. Podle své matky si na rodiče možná ani nevzpomene, protože jí další příbuzní vymyslí pestrý program.

Majitelka tří olympijských medailí a mistryně světa si tak do Londýna vezme aspoň její fotku. „Jůlinka mi s sebou ještě přibalí spoustu věcí, hraček a podobně,“ uvědomuje si Kateřina Emmons, od které se očekává, že z Londýna poveze minimálně o jednu věc víc než do Londýna.

„Na to máme připravenou pěknou odpověď: Jedeme si pro medaili a přivezeme ji. Každý totiž dostane medaili účastnickou, takže aspoň jedna v kufru bude,“ směje se Kateřina Emmons.

Všichni fanoušci by si však určitě přáli, aby u jedné medaile nezůstalo.

autor: jsu
Spustit audio