Do Jeseníků se po 10 letech vrátil vlk. Zachytila ho soukromá fotopast

4. únor 2016

Do volné přírody v Jeseníkách se vrátil vlk. Přímý důkaz o jeho výskytu získali ochránci přírody na začátku roku ze soukromé fotopasti. Odborníkům se poté podařilo zachytit stopy vzácné šelmy přímo v terénu. Pohyb vlka v Jeseníkách byl naposledy zaznamenán před zhruba deseti lety.

„Jak podle záběrů z videozáznamu, tak podle následně ověřovaných stop a stopních drah jde o jednoho jedince. Pravděpodobně mladého vlka, který se odpojil od své smečky a putuje krajinou. Hledá si protějšek pro založení nové smečky,“ přiblížil Českému rozhlasu Jiří Beneš z Hnutí Duha Olomouc, který je koordinátorem monitoringu šelem v Jeseníkách.

Dobrovolníci stopují

„Poslední záznam o pohybu vlka v Jeseníkách máme z roku 2005. Bohužel není moc šťastný, jelikož se jednalo o zastřeleného jedince nedaleko Břidličné u Rýmařova,“ dodal.

Stopy šelem monitorují odborníci v horách od začátku zimy, kdy rozmístili na různých místech Jeseníků a Rychlebských hor na 60 fotopastí.

Jde o součást rozsáhlého projektu, který potrvá do dubna. Zapojily se do něj i desítky dobrovolníků, kteří hledají stopy zvířat přímo v terénu.

Vlka zachytila začátkem ledna fotopast místního obyvatele Filipa Seitla. „O probíhajícím monitoringu velkých šelem v Jeseníkách jsem věděl z médií. Jakmile jsem v počítači zhlédl záběry zvířete nápadně připomínajícího vlka, ihned jsem záznam zaslal odborníkům k identifikaci,“ řekl ČTK.

Vlk obecný se v Jeseníkách běžně lovil ještě v druhé polovině 19. století. Vyhuben byl v roce 1908, kdy je u Zábřehu datován poslední zástřel. Ojediněle se tato psovitá šelma začala na území Jeseníků vracet po druhé světové válce.

Návrat velkých šelem

Nově zjištěný výskyt vlka v Jeseníkách souvisí podle přírodovědců s postupným návratem velkých šelem do české krajiny. Loni bylo podle Beneše opětovně prokázáno rozmnožování smečky u Doks v severních Čechách a vlci byli spatřeni i na Broumovsku a v Javorníkách.

Snímek vlků pořízený jednou z fotopastí, které jsou umístěny v Českém Švýcarsku

„Vlk jako vrcholový predátor může pomoci s regulací přemnožených kopytníků. Severní okraj Hrubého Jeseníku, ve kterém byl videozáznam pořízen, poskytuje velkým šelmám dostatek potravy – divoká prasata, daňky či jeleny. I když vlci dokážou jejich počty snížit, v zásadě nebrání ani rozumnému mysliveckému hospodaření,“ vysvětlil ČTK.

Hnutí Duha se na projektu monitoringu šelem podílí spolu s lesníky a s Agenturou ochrany přírody. Projekt monitoringu šelem v širší oblasti Jeseníků je podpořen grantem z Lichtenštejnska, Islandu a Norska. Podobné aktivity se dějí například i v Krkonoších, Beskydech nebo na Broumovsku.

autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související