Analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byl vlk

23. říjen 2015

Genetická analýza potvrdila, že ostatky nalezené před několika týdny v lese u Máchova jezera skutečně patřily vlkovi. Příčina jeho úhynu se stále zjišťuje, jisté ale je, že nezemřel přirozenou smrtí. Zvíře bylo silně zakrvácené a kolem se našly další krvavé stopy.

Mrtvé zvíře objevil houbař v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj před 14 dny. Genetickou analýzu provedli odborníci z České zemědělské univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Genetické testy jednoznačně potvrdily, že se bohužel jedná o samici vlka. My se nyní pokoušíme ve spolupráci s vědci zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila. Zkoumání není jednoduché, protože nalezené tělo už bylo značně rozloženo,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šulová.

Příčinu smrti vlčice teď zjišťuje kriminalistický ústav, výsledky by měly být známy do konce měsíce.

Podle Jiřího Beneše z Hnutí Duha je ale nejpravděpodobnější, že vzácnou šelmu zabil pytlák. „Je to jedna ze tří možných variant. Dalšími dvěma jsou srážka s automobilem, případně střet s nějakou zvěří, ale pravděpodobnost, že zvíře bylo upytlačeno, je největší,“ uvedl Beneš.

Aktivisté z Hnutí Duha už vypsali stotisícovou odměnu za informace, které povedou k dopadení pachatele. Český svaz ochránců přírody pak nabízí 50 tisíc korun za poskytnutí informace, která povede k dopadení a potrestání každého, kdo by úmyslně zavinil usmrcení vlka kdekoliv na území republiky.

autoři: ČRo , dka
Spustit audio