Do Hradce Králové zavítala Zlomatka

13. prosinec 2007

Poslední poslech Rozhlasových her živě v letošním roce se konal v Hradci Králové. Pro studenty hradeckých škol byla v sále Adalbertina připravena hra italského dramatika Maria Geraldiho "Zlomatka".

Mario Geraldi je současný italský dramatik, režisér a prozaik. Svoje drama Zlomatka umístil do stísněného prostoru neapolského bytu v době srpnových náboženských svátků. Jeho protagonisty jsou starostlivá matka a její syn Diego, který se jí přizná se svojí homosexuální orientací. Matka to odmítne přijmout a rozhodne se, že ho vyléčí. Její svérázná terapie nepostrádající komické prvky se však zvrátí v tragédii končící smrtí.V režii Hany Kofránkové v hlavních rolích účinkují Johana Tesařová, Jaroslav Plesl a Martin Myšička.

Po skončení poslechu se rozproudila zajímavá debata. Na popud režisérky Hany Kofránkové studenti uvažovali o tom, proč v závěru matka zabije synova přítele. Nakonec dospěli k závěru, že nemůže přijmout myšlenku, že ji její jediné dítě opouští a odchází s někým jiným. To, že je to muž, v tom vlastně nehraje velkou roli. Další debata se rozvinula na téma, jakým procesem prochází člověk, který si uvědomuje svoji odlišnou sexuální orientaci. Tento proces dle odhadu studentů trvá 2 - 3 roky, než si sám dotyčný připustí jinou orientaci a smíří se s ní. Po rodičích pak chce, aby tuto zprávu vstřebali a akceptovali během několika málo minut.
Poslední poslech letošního roku se opravdu vydařil.

Za realizační tým přejeme všem účastníkům projektu Veselé Vánoce a těšíme se na setkání v roce 2008.

Spustit audio