Den islámu v polské katolické církvi

2. únor 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Už po třinácté se v sobotu 26. ledna konal Den islámu v polské katolické církvi. Ten letošní proběhl pod heslem „Výchova mladých křesťanů a muslimů ke spravedlnosti a míru.“ Jaký vztah má katolická církev k muslimům žijících v Polsku?

Letošní Den islámu v Polské katolické církvi vyvrcholil motlitbou stoupenců obou vyznání ve varšavsko pražské diecézi. Prahou není míněna naše metropole, ale varšavská čtvrť, která má v polštině stejné jméno.

Rada katolíků a muslimů v Polsku, která letošní Den islámu spoluorganizovala, vznikla už 13. července 1997. Tehdy proběhl ve Varšavě Den Tatarů. Právě oni jsou už po tři století nositeli muslimské víry v zemi. Jsou dávno popolštěni, hovoří polsky a mají polsky znějící jména. Už v roce 1926 si zaregistrovali Muslimský náboženský svaz.

Tataři jsou v současnosti mezi polskými muslimy menšinou. Hlavní skupinou jsou ti, kteří se do Polska přistěhovali. První vlna přicházela do země v osmdesátých a devadesátých letech. Byli to především studenti z rozvojových zemí, kteří v Polsku studovali, ale zároveň se hlásili k náboženství zemí jejich původu. Tato tendence zesílila především po roce 1989, kdy v Polsku padla ateismem se zaštiťující komunistická vláda. Řada studentů se v Polsku oženila a v zemi zůstali natrvalo.

Poté se v zemi objevila další vlna přistěhovalců. Jde především o podnikatele původem z arabských zemí, kteří si s sebou přinesli i muslimskou víru. Jejich počet se odhaduje na 25.000. V hlavním městě Varšavě je jich asi 10.000 a dokonce si tu i vybudovali mešitu. Nově příchozí také založili v zemi druhou organizaci, která sdružuje vyznavače islámu. V roce 2004 vznikla Polská muslimská liga.

Jaký je názor katolické církve? Polští muslimové zatím pro zemi nepředstavují vážnější ohrožení. U části katolíků, kteří v zemi představují 95 procent věřících, pochopitelně existuje po teroristických útocích al-kaidy a dalších skupin radikálních muslimů obavy, nicméně těmi není Polsko považováno za v uvozovkách dostatečně atraktivní. I islamističtí bojovníci z Čečenska, nebo Pákistánu považují Polsko jen za tranzitní zemi, odkud se snaží dostat do oblastí, kde chtějí za svou víru bojovat se zbraní v ruce.

Jaké bylo poselství letošního Dne islámu v polské katolické církvi? Z prohlášení společné Rady polských katolíků a muslimů vyplývá následující. Křesťané a muslimové představují dohromady přes polovinu věřících světa. Proto bychom měli naše velká společenství brát jako plně respektující vzájemný dialog a nikoli vzájemně válčící.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio