Děkuji za důvěru, vzkázal Rath soudcům. Po roce a půl je doma z vazby

11. listopad 2013

Vrchní soud v Praze dnes vyhověl stížnosti bývalého poslance a člena ČSSD Davida Ratha a propustil ho z vazby. Kvůli obžalobě z korupce v ní strávil 18 měsíců. Podle soudu už ale pominuly obavy z toho, že by se mohl vyhýbat hlavnímu líčení. Rath proto opustil vazební věznici v Praze-Ruzyni a je na svobodě.

Odjel v autě, které řídil jeho advokát Roman Jelínek. Zamířil do Hostivice, kde bydlí.

Na náměstí uspořádal setkání s médii. Vedle televizních štábů se tam sešli také místní obyvatelé.

Rath působil uvolněně a občas se i usmál. Své propuštění do Vánoc, jak poznamenal jeden z přihlížejících, prý nečekal. Znovu mluvil o špatných podmínkách ve vazbě, vězení přirovnal ke stalinistickému z 50. let a řekl, že jeho kauza je politický proces.

Také se svěřil, že se těší na rodinu, se kterou se uvidí večer. Příští týden chce začít pracovat ve své ordinaci. O vstupu do politiky neuvažuje.

„Jsem skutečně rád za tu odvahu, že po roce a půl se v naší zemi našli stateční soudci, kteří mně dávají v danou chvíli jistou důvěru, a že dospěli k závěru, že rok a půl trvající vazba je skutečně už velmi dlouhá. Za to bych jim chtěl velmi poděkovat a skutečně si toho velmi vážím a je to pro mě závazek," prohlásil Rath.

Za exposlance se zaručil starosta Hostivice a několik místních občanů, včetně olympijského vítěze Roberta Změlíka.

Rath řekl, že jim za to osobně poděkuje a je rád, že teď bude mít víc času připravit se na obhajobu v procesu, ve kterém je obžalovaný z korupce. To prý ve vazbě nemohl.

David Rath na náměstí v Hostivici

„Chci poděkovat také svým obhájcům, protože se maximálně snažili tuto nevýhodu nějakým způsobem zmenšit. Ale ono se to nedá. Já jsem se třeba nemohl vůbec připravit na soudní jednání. Tam chodí svědci, kteří předtím vypovídali, a v cele nemůžete mít 25 tisíc stran spisu, zatímco teď to budou mít na počítači.“

Rath také připustil, že se bude muset vrátit zpět do vězení a zažije znovu to, co popisoval. Prý je na to připraven. Stále však trvá na své nevině.

Zástupci ČSSD nechtějí propuštění Ratha příliš komentovat. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky však trvala vazba bývalého hejtmana velmi dlouho. Podobně se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Rathovo propuštění přivítal herec Kačer, který ho podporuje.

Žalobce s propuštěním Ratha nesouhlasí

Státní zástupce Petr Jirát s propuštěním Ratha nesouhlasí. Českému rozhlasu řekl, že ale nemá žádné prostředky k tomu, aby rozhodnutí soudu zvrátil. Domnívá se však, že nebezpečí útěku Ratha za hranice stále trvá.

„Odvolávat se nemůžu, protože není proti čemu, toto rozhodnutí je definitivní a konečné. Nemám žádný zákonný prostředek, jak to zvrátit," vysvětlil Jirát.

Věří ale, že Rathova svoboda probíhající proces proti němu neovlivní. „Pokud pan doktor Rath bude chodit k hlavnímu líčení. Pokud by nechodil, bylo by to horší. Za předpokladu, že se bude normálně dostavovat, stejně jako doktorka Pancová, tak to nebude mít žádný vliv,“ myslí si.

Rath podal na vazbu celkem čtyři stížnosti a u soudu si na způsob vyšetřování a své věznění opakovaně stěžoval.

David Rath odjíždí od ruzyňské vazební věznice

Spolu s dalšími deseti lidmi je obžalován z korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji, kde byl hejtmanem. Policisté ho loni v květnu zadrželi s krabicí od vína, ve které bylo 7 milionů korun. V případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Čtěte také

Líčení bude pokračovat u Krajského soudu v Praze 3. prosince. Jednání je zatím nařízené také v lednu a únoru, lze ale očekávat i další stání, protože advokáti obžalovaných již dříve uvedli, že budou vyžadovat další svědky a znalecké posudky.

Zatím u soudu promluvilo přes 30 svědků. Někteří tvrdí, že se veřejné zakázky ve Středočeském kraji odehrály podle pravidel. Další, že se tendry připravovaly na míru pro některé firmy.

Z obžalovaných v Rathově kauze je ve vazbě už jen Kott

Vrchní soud už v září propustil na svobodu Rathovu spoluobžalovanou, někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou.

Její přítel, exnáměstek a bývalý šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott, je však jako jediný z obžalovaných stále ve vazbě.

David Rath

„Předpokládám, že se nepochybně časem bude rovněž rozhodovat o jeho žádosti o propuštění z vazby, a jak ta žádost dopadne, to nemůžu předjímat,“ odmítl spekulovat Jirát.

Kott už podal další, novou žádost o propuštění. Středočeský soud ji zatím neobdržel. Proti dřívějšímu zamítavému rozhodnutí soudu se však Kott nebránil.

Obžaloba označuje Kotta s Pancovou jako organizátory korupce. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Zbylí obžalovaní jsou šéfové a manažeři firem, stíhaní jsou na svobodě.

autoři: jze , mkk , sib , Alena Rokosová , hla
Spustit audio