Dalajláma po třech dnech končí návštěvu Česka

12. prosinec 2011
Zprávy

Dalajláma končí třídenní návštěvu Prahy. Přijel na pozvání Václava Havla a nadace Forum 2000. Během svého pobytu v Česku vystoupil s přednáškou o hledání štěstí v nejistém světě a diskutoval o lidských právech v Asii.

Dalajláma je v Česku poněkolikáté. Tentokrát se nesetkal se zástupci české vlády, protože to nebyla oficiální návštěva, jak dalajláma sám řekl. Byla to návštěva přátel. Navíc dle svých slov nechce nikomu dělat problémy, hlavně ve vztahu k Číně.

Soukromě a přátelsky si popovídal jen s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem.

Dalajláma se obává o zdravotní stav exprezidenta Václava Havla. Právě na jeho pozvání přicestoval tibetský duchovní vůdce do Prahy. Bývalému českému prezidentovi nabídl tibetskou medicínu a ‚požádal jej, aby žil ještě deset let‘.

„Zdravotní stav pana Havla není dobrý, doporučil jsem mu tibetskou medicínu. Řekl jsem mu, že jsem pro něj teď vlastně tibetským lékařem,“ řekl dalajláma.

Osobně se s Václavem Havlem setkal, byť krátce, v sobotu. Jak uvedl dalajláma, český exprezident je pro něj nejen osobním přítelem, ale i vůdcem svobodného světa.

Byl to právě Václav Havel, kdo v roce 1990 pozval dalajlámu na vůbec první státní návštěvu.

Ve skvělé kondici

Dalajlámovi je 76 let. Podle zpravodaje Českého rozhlasu Jaromíra Marka, který jeho návštěvu sleduje, přijel ve výborné kondici:

„Je to velmi živý a činorodý muž. Každé setkání s ním je velmi zajímavé, přínosné. Čekal jsem, čím tentokrát překvapí, a překvapil tím, že na tiskovou konferenci přišel s kšiltem, který mu chránil zrak před blesky fotoaparátů. Kšilt byl navíc ve stejné barvě, jako bylo jeho mnišské roucho.“

Dalajlámovy cesty po světě jsou trnem v oku Číně. Čínské velvyslanectví v Česku jeho pobyty sleduje. Tentokrát ale vydalo jen prohlášení, že dalajláma nereprezentuje názory nikoho jiného než jeho samotného.

autor: jma
Spustit audio