Czexit by nebyl katastrofou. Občané si zaslouží obecné referendum, tvrdí komunista Filip

22. březen 2018

Diskuze o czexitu v souvislosti s projednáváním zákona o obecném referendu znepokojují skoro 80 procent firem v Česku. Skoro třetina podniků by v takovém případě zvažovala přesun svých investic do zahraničí. Vyplývá to z březnové studie Česko-německé obchodní a průmyslové komory mezi 150 firmami.

„Do Evropské unie jsme na základě referenda vstoupili a není jiná možnost, jak z ní vystoupit, než prostřednictvím referenda. Pokud se kvůli nekompetenci Evropské komise nerozpadne sama,“ konstatuje předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.


Zásadní je chránit české národní zájmy v integrované Evropě, bojovat proti evropské byrokracii a posílit národní parlamenty.Vojtěch Filip

Dodává, že nevidí žádný důvod pro zpochybňování procesu evropské integrace, jednotlivé národní státy se ale musí v Unii cítit komfortně. „Je čím dál víc hloupostí, které vůči nim Komise uplatňuje,“ kritizuje místopředseda Sněmovny.

V zákoně o obecném referendu Filip spatřuje naplnění ústavy: „Občané si zaslouží, aby měli obecné referendum. Máme referenda na úrovni obcí, měst a krajů a nevidím důvod, aby nebylo i na centrální úrovni,“ podotýká.

„Ústava říká, že se některá rozhodnutí můžou svěřit lidu a můžou být přijímány speciální zákony o jednorázovém referendu, jako tomu bylo v případě našeho vstupu do Evropské unie. Nepodporujeme zákon o obecném referendu ani jednorázové referendum o vystoupení z Unie,“ deklaruje předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.


Výhody členství mnohonásobně převyšují nevýhody. Neplatí, že kdo je proti Unii, tak je vlastenec.Zbyněk Stanjura

V českém národním zájmu je podle něj setrvání v Evropské unii, ta se ale musí reformovat. Některé pravomoci by se měly vrátit na národní úroveň a je třeba se zaměřit na otázky volného trhu a odstraňování obchodních bariér.

„Debata o czexitu ohrožuje investice, a to ať už stávajících nebo budoucích investorů. Pokud chceme, aby tu zřizovali vývojová centra a investovali do oborů s vyšší přidanou hodnotou, tak musí mít jistotu, že zůstaneme otevřenou ekonomikou ve vnitřním trhu,“ zdůrazňuje Stanjura.

Tématu, jestli zůstat v Evropské unii, nebo z ní vystoupit, se bude věnovat i další ze série veřejných debat Českého rozhlasu Plus, která se uskuteční 9. května v Brně.

autoři: vlk , ert
Spustit audio