Cukroví na poslední chvíli? Směs sušeného ovoce a oříšků je nejjednodušší a nejrychlejší způsob
Jaké cukroví připravit, pokud do Vánoc už zbývá jen několik málo dní a my nemáme dostatek času? Nabízí se nepečené cukroví. „Hlavním představitelem nepečeného cukroví jsou včelí úly neboli vosí hnízda,“ říká cukrářka Pavlína Berzsiová a rovnou upozorňuje, že právě včelí úly rozhodně nepatří mezi nejjednodušší druhy cukroví. Existuje tedy vůbec nějaký snadný a rychlý postup, jak vyrobit cukroví na poslední chvíli?
Nejjednodušším cukrovím by podle Pavlíny Berzsiové mohly být nepečené kuličky. Ani ty však nejsou zdaleka tak snadné a rychlé, jak se může na první pohled zdát. „Pokud je chcete mít opravdu dobré, musíte použít kandované ovoce nebo ořechy. Kandované ovoce je třeba pokrájet, nejlépe macerovat, ať už v alkoholu nebo v ovocné šťávě. Každou kuličku musíte hezky vyválet, obalit ji v oříškách nebo v kokosu,“ popisuje postup o několika krocích cukrářka.
Ovoce naplněné mandlemi
„Opravdu nejjednodušší způsob, jak na cukroví vyzrát, je koupit sušené ovoce, například meruňky nebo datle a naplnit je oříšky,“ radí. Existuje však i o něco rafinovanější způsob, jak na nepečené cukroví.
Cukrářka doporučuje sušené ovoce namlít na masovém mlýnku, který vytvoří lepkavou hmotu. Tu je pak možné spojit namletými či nastrouhanými ořechy a hned vytvořit kuličky. Nejlépe se budou kuličky vyjímat v papírových košíčcích a nemusí se ani v ničem obalovat. „Je to v podstatě to stejné, jako kdybyste si zobli kousek sušeného ovoce a oříšek.“
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.