Čtyři děti krajanů z texaského Westu prožily týden v České republice

26. červen 2013

Po týdnu prožitém v České republice se domů vracejí čtyři děti z texaského města West, které poničila exploze chemické továrny. Čtveřice potomků českých vystěhovalců si pobyt v zemi svých předků zasloužila. Vyhrála totiž literární soutěž na téma ‚Co znamená být Čechem‘. Ve svých esejích psaly děti o katastrofě, která poničila jejich město i o tom, jak ovlivnila tamní českou komunitu.

„Co pro mě znamená být Češkou? Jsou to naše tradice, které jsou stále živé. Rodina, na kterou se můžeš spolehnout,“ říká Holly Sukap neboli Holly Soukupová.

„Česká komunita u nás o sebe navzájem pečuje. Dělíme se o všechno s těmi, co to potřebují. A musím říct, že když jsem byl v Kunovicích, potvrdilo se mi, že je to opravu rys české povahy,“ dělí se o své zkušenosti Jared Janek, šestnáctiletý mladík, který ani na okamžik nesundá z hlavy svůj klobouk.

Právě v Kunovicích na Slovácku strávili čtyři mladí krajané z Texasu týden v rodinách, a jak říkají, cítili se tam jako doma.

„Zpočátku jsem se trochu bála odjet od rodičů. Lidé v Kunovicích byli velmi vřelí a přátelští, mám tam mnoho nových přátel,“ uvádí Holly.

I v Kunovicích budou na děti z Westu vzpomínat jen v dobrém. „Bylo to fantastické, bylo to skvělé. Zapadly k nám, jako by u nás byly odjakživa. Prožili jsme velmi emotivní týden, kdy nám skutečně tekly slzy,“ vzpomíná starostka Ivana Majíčková.

Do České republiky by se děti z Westu ještě někdy rády vrátily. Jak přiznala šestnáctiletá Mary, vdát se za Čecha by si představit dokázala. Jen by se s ní musel přestěhovat do Ameriky. Máme tu prý totiž strašné silnice.

autor: jma
Spustit audio