Co přináší život s covid-19: Během první vlny jsem ztratil práci. Byl jsem vděčný za každou nabídku, říká Dušan

31. říjen 2020

Ztráta zaměstnání potkala tisíce lidí, včetně pana Dušana, který před koronavirovou pandemií pracoval v pětihvězdičkovém hotelu. V okamžiku, kdy se Praha doslova vyprázdnila od turistů a jemu na stole přistála výpověď, věděl, že v pohostinství nebo v hotelnictví práci už nenajde. Měl jen dvě možnosti - zaregistrovat se na úřadu práce, anebo přijmout jakoukoliv pracovní nabídku.

„Po pěti a půl letech jsem přišel o práci, ze dne na den. Zůstali jsme doma. V hotelnictví práce nebyla, a tak jsme všichni, i kamarádi a kolegové, hledali jiné zaměstnání. Já jsem si našel rozvoz jídla. Ono je to těžké – platíte nájem, máte osobní výdaje, potřebujete koupit jídlo, zaplatit různé poplatky. Nikdo jiný to za vás nezaplatí,“ říká o nelehké situaci 46letý Dušan.

Čtěte také

Sehnat během nouzového stavu nové zaměstnání není vůbec jednoduché:

„Rozeslal jsem několik desítek mailů s životopisem a pokaždé mě odmítli, že nepřibírají. Když jsem narazil na práci, kterou dělám nyní, neváhal jsem.“

Jako řidič strávil v autě i 11 hodin denně:

„Byl jsem rád, že jsem si práci našel a že mě uživí. Mám rodinu, o kterou se musím postarat.“

Dušan přiznává, že se po ztrátě zaměstnání musel značně uskromnit. Obavy měl především z toho, že nebude schopný uhradit nájem a další poplatky spojené s bydlením:

„Věděl jsem, že takovou práci, jako jsem měl v hotelnictví, už asi jen tak nenajdu. Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych se musel nějak uskromnit. Ale když přišla tato opatření, tak se změnil život každého člověka.“

Jako rodina museli jeden čas vystačit se 40% jinak běžného měsíčního příjmu. I dnes se s nástupem nových vládních opatření pan Dušan obává, že ztráta zaměstnání může přijít kdykoliv:

„Zvládali jsme to těžce. Doma jsme tři, takže jsme se museli nějak domluvit a uskromnit. Na jaře nám finančně jeden měsíc chyběl – do práce jsem nastoupil v březnu, ale výplata přišla až v dubnu. Moje přítelkyně a můj syn to měsíc museli táhnout sami.“

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.