Cílem EU by měla být jednotná přenosová síť

31. leden 2009
Zprávy , Zprávy

Společným cílem EU by mělo být vybudování jednotné přenosové sítě. Shodli se na tom účastníci mezinárodní konference k energetické bezpečnosti EU, která se konala v Ostravě. Energetická politika by měla být společná pro celou Unii a měla by být klíčovým jednotícím prvkem. Jinak bude podle premiéra Mirka Topolánka společný trh jen na papíře, evropská solidarita prázdným pojmem a energetická bezpečnost chimérou. České předsednictví bude zároveň prosazovat jednotný tarif za přístup a využití přenosových přeshraničních sítí.

Účastníci konference se shodli i na nutnosti zvýšení zásob všech energetických zdrojů a surovin. O složení takzvaného energetického mixu si budou rozhodovat nadále členské státy samy. Žádná výroba elektřiny by ale neměla být diskriminována, a to ani jaderná.

"Chceme-li mít čistou energii a být nezávislí, potřebujeme energii z jádra," řekl poněkud provokativně na úvod unijní konference český premiér Mirek Topolánek. Proti jaderné energii nemá, jak zjistil redaktor Českého rozhlasu Jaromír Marek, osobně nic ani komisař pro energetiku Andris Piebalgs. Evropská komise však podle Marka ve své podpoře nepůjde za určité limity, je třeba respektovat antijaderné země, jako je Rakousko, Řecko či Kypr. Rozhodnutí stavět jaderné elektrárny zůstane tak věcí jednotlivých členských zemí.

Jednotný tarif za přístup a využití přenosových sítí by měl být obdobou dálniční známky. Její funkci vysvětlil pro Rádio Česko výkonný ředitel společnosti ČEPS Miroslav Vrba:

"Původně EK vydala v roce 2003 nařízení, že přenos elektřiny je zadarmo, aby usnadnila obchod s elektřinou. Ale tím, že třeba přes naši republiku proudí elektřina ze severu na jih Německa, vznikají vícenáklady. V současné době se kompenzace těchto vzniklých nákladů velice složitě vypočítává a není spravedlivá. Nevím, proč by měl třeba český spotřebitel platit za to, že přes naše sítě proudí elektřina třeba obchodníka z Itálie, který si nakoupí proud v Polsku. Proto navrhujeme, aby vzniklo něco jako jednotná poštovní známka za každou megawatthodinu mezinárodně obchodované elektřiny. Výnosy za prodej této známky by se pak používaly na investice do potřebné infrastruktury, do propojení sítí, tak aby se zvýšila její bezpečnost a omezily se výpadky sítě," vysvětlil Vrba.

autoři: jma , zvl , aa
Spustit audio