Chybí nám schopnost říkat složité věci jednoduše, říká Radek Špicar

2. listopad 2018

V srpnu 1990 vyrazila výprava Českého rozhlasu s názvem Děti pro Evropu na cestu po sedmi evropských zemích. V motivační výzvě stálo „Přihlaste se vy, kteří něco umíte.“ Hlavním lákadlem pro Radka Špicara, tehdy žáka sedmé třídy ZŠ Klementa Gottwalda, bylo opustit Československo. Dnes je Radek Špicar viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy. Jaké zkušenosti ho nejvíc ovlivnily?

„Nikdy jsem si neuvědomoval, jaký na mě cesta měla vliv. Ale z dnešního pohledu vidím, že byl silný,“ vypráví Radek Špicar. „Jedním z nejsilnějších momentů byl přístup rodin, v nichž jsme byli v Evropě ubytovaní. Hostitelé měli velký zájem přijmout děti z postkomunistických zemí a těšili se, že s nimi začneme budovat Evropu. Ta vřelost byla příjemná a nechala ve mně pozitivní dojem,“ vzpomíná Radek Špicar.

Chybí nám odvaha nést důsledky jasného názoru
Radek Špicar

Kromě příznivého přijetí si Radek Špicar na západu dodnes cení spolupráce akademické, veřejné, politické a obchodní sféry. „Vidím, jak kontraproduktivní je pro člověka strávit celý život v jedné bublině. Jak je obtížné komunikovat mezi akademií a byznysem, což je základ konkurenceschopnosti v západních zemích. Mě baví ty světy poznávat, procházet jimi, učit se… Teprve když spolu komunikují, země z toho něco má,“ svěřuje svou zkušenost.

Radek Špicar má za sebou také studium na Cambridge. To pro něj bylo určující zase jinak: „Do té doby jsem si moc nevážil elit. U nás rozhodovalo, zda jste byl členem strany nebo měl kontakty. Nevěřil jsem, že tzv. elity jsou ti nejlepší ze společnosti. Ale tam jsem viděl, že elity v tradičním demokratickém vyspělém západním světě jsou ti, co něco milují a obětují tomu tolik, aby se na špičku dostali,“ vypráví.

Česká republika potřebuje ekonomické migranty, říká Radek Špicar

Radek Špicar

Nezaměstnaných je nejméně za posledních dvacet let, v září bylo bez práce 270 tisíc lidí. Je to dobrá zpráva, která ovšem má i svou odvrácenou stranu. „Největší bariérou dalšího růstu české ekonomiky je nedostatek pracovních sil. S kvalifikací i bez ní,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Česko se dostalo na přirozenou míru nezaměstnanosti, ne všichni nezaměstnaní totiž chtějí pracovat.

Dnes je viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy, ale kromě toho se ve svém volném čase věnuje veřejné osvětě. „Mám potřebu se angažovat ve veřejném prostoru. Když to totiž nebudeme dělat, můžou se dít věci, které se nám nebudou líbit,“ říká. Proto jezdí po celé zemi a vysvětluje, v čem je důležité naše členství v EU. „Byl bych rád, aby ČR byla důležitým členem, protože můžeme přispět k tomu, aby Evropa byla lepší. To, že se bojíme být v hlavním proudu a něco prosazovat, je škoda nejen pro nás, ale pro celou Unii.“

Jeho vysvětlování je u nás docela vzácnost. Radek Špicar si myslí, že na to osobnosti veřejného života prostě nemají odvahu: „Přijít na veřejnost s jasným názorem není jednoduché. Chybí nám jednak odvaha nést důsledky jasného názoru a také schopnost složité věci zjednodušovat a nestydět se za to,“ myslí si.

autoři: Lucie Výborná ,