Chorvatští záchranáři stále pátrají po českém turistovi

6. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Záchranáři stále nenašli 29letého Čecha, který ve čtvrtek zmizel na moři. Muž nedbal varování před silným větrem a vyplul nedaleko Lukova ve Velebitském kanále v gumovém člunu. Bouře a vítr ho odnesly od břehu na otevřené moře.

Včera byl nalezen pouze člun, který mladý muž používal. Chorvatské úřady důrazně varují turisty aby nepodceňovali nebezpečí během silného větru a nehazardovali s životem svým ani s životy záchranářů.

Včera zaměstnalo záchranáře pátrání po dalších dvou Češích. Dopoledne vyrazili na otevřené moře v Resniku nedaleko Trogiru. Oba turisty záchranáři našli ve vodě až po šesti hodinách. Promrzlí plavci pak uvedli, že se vsadili, jestli doplavou na nedaleký poloostrov Čiovo v Kaštelském zálivu.

Větrné počasí včera uvěznilo na ostrovech ve střední Dalmácii velké množství turistů. Jadrolinie totiž kvůli větru přerušily trajektovou dopravu. První trajekt dnes vyplul směrem do Supetaru na ostrově Brač před čtvrtou hodinou ráno. Kromě pravidelných muselo být vypraveno také několik mimořádných spojů na Supetar a na Šoltu. Na ostatních ostrovech nebyly trajekty navíc potřeba.

Na ostrově Vis včera byly problémy s dodávkou vody. Výpadek způsobila porucha čerpadla na hlavním dálkovodu. Kvůli vysoké spotřebě ve vrcholící turistické sezóně se bez vody ocitla většina ostrova. Lidé byli zásobováni z cisteren. Do normálu by se zásobování vodou na Visu mělo dostat nejpozději do dvou dnů.

Stále méně Chorvatů podporuje vstup země do Evropské unie. Proti je 48 procent lidí, pro 42 procent. Z červencového průzkumu veřejného mínění také vychází, že nejoblíbenějším zdejším politikem je prezident Mesič, kterého podporuje skoro 37 procent lidí. Naopak nejméně oblíbeným politikem je premiér Sanader, jehož popularita klesla těsně pod 15 procent.

V Milně na ostrově Brač věřící opravili kostel svatého Mikuláše. Stavba na pobřeží pochází z roku 1844 a byla postavena jako poděkování za to, že zdejší rybáři přežili ztroskotání na moři. Tříletá obnova kostela přišla na bezmála 250 tisíc kun, z nichž většina pocházela z darů od věřících.

Počasí v Dalmácii:

Déšť a bouřky zasáhnou v noci severní Jadran a v průběhu zítřka se rozšíří na celé pobřeží. Teploty v Dalmácii vystoupí 25 až 29 stupňů. Pršet má ještě i v neděli. Od pondělí bude opět sluníčko a sice ještě trochu chladněji, ale od úterý se bude už i oteplovat. Obloha bez mráčků by měla vydržet celý příští týden.

Platí upozornění pro jachtaře - na otevřeném moři a ve střední a jižní části Jadranu bude vát severozápadní vítr místy rychlostí 30-40 uzlů. Na severním Jadranu bude dnes večer a během noci zesilovat severovýchodní vítr též na sílu 30-40 uzlů a zítra počítejte s neverinami.

Severní Jadran má být zítra na stupni 2, místy 3-4 se severovýchodním větrem o síle 14-26 uzlů. Jižní a střední otevřená část Jadranu bude na stupni 4, u pobřeží mezi 2 a 3. Vítr bude vát severovýchodní o síle 8 -18, někde až 24 uzlů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu