Chorvatský ministr obrany zachránil slovenského turistu

19. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatský ministr obrany Rončevič zachránil před utonutím mladého slovenského turistu, píše o tom chorvatský tisk. Chorvatsko čeká zřejmě první zákaz veřejné akce. Policie v istrijské Pule si v zákoníku našla potřebný paragraf a pravděpodobně zakáže koncert amerického extremního rockera Merlina Mansona. Pokračuje stavba dálnice do Dubrovníku. Do Česka se dá ze Splitu dostat jednou týdně přímým vlakem.

Chorvatský ministr obrany Rončevič zachránil před utonutím mladého slovenského turistu, píše o tom chorvatský tisk. Politik vytáhl zraněného plavce na břeh, kde mu poskytl první pomoc. K nehodě došlo o uplynulém víkendu na ostrově Brač. Slovenský mladík skočil z útesu do mělké vody a poranil si páteř.

Chorvatsko čeká zřejmě první zákaz veřejné akce. Policie v istrijské Pule si v zákoníku našla potřebný paragraf a pravděpodobně zakáže koncert amerického extremního rockera Merlina Mansona. Policie vyslyšela především apely z církevních kruhů a z místní samosprávy. Verdikt musí vynést nejméně 48 hodin před začátkem zakazované akce, tedy v sobotu večer.

Policejní mluvčí prohlásil, že policie reaguje také na četné maily a dopisy od občanů - jednotlivců, které na její adresu docházejí. Hudební kritici citovaní novinami Jutarnji list uvádějí, že Manson je sice jen pro obecenstvo se silným žaludkem, ale Chorvatsko jako země turismu nesmí vypadat rigidně, a zákazem jedině prodělá. Pula je sice malé město, ale svou polohou je pro koncertování ideální lokací. Rakousko, Itálie a Slovinsko jsou blízko. Z blízké ciziny přijíždí poměrně hodně fanoušků. Manson, bude-li mu to dovoleno, pulskou Arenu vyprodá.

Zatímco turisté a nejen oni od konce června jezdí ze Záhřebu do Splitu po nové dálnici Dalmatíně, cestáři intenzivně pokračují v pracích na základech prodloužení dálnice ve směru ze Splitu do Ploče. V oblasti Blato na Cetině, kde se bude kopat nový tunel, Černý les, už pracuje velikostí druhý největší bagr v Evropě. Jenom jeho kladivo váží sedm a půl tuny. Podle plánů by komunikace ze Splitu do Ploče měla v hrubých rysech stát už na konci příštího roku.

Do Česka se dá ze Splitu dostat jednou týdně přímým vlakem. Mnozí už Jadran Express znají. Jednosměrný lístek na něj stojí 1550 korun a výše, podle požadovaného komfortu. Hlavní výhoda je asi ta, že express má pojízdnou hospodu. Jak uvádí Kateřina Topinková z Jídelních a lůžkových vozů v Praze, vlak jezdí téměř plný, i když cesta trvá skoro 24 hodin. Ve Splitu se lístky na nádraží nedostanou, kupují se pouze rovnou ve vlaku a to bez jakékoliv přirážky. Na sobotu jsou ještě místa. Odjezd Split: 17:40, příjezd Praha: 15:50.

Počasí v Dalmácii: V sobotu 20. srpna bude v Chorvatsku převážně slunečno a velmi teplo. Ve vnitrozemí ráno mlha, na hřebenech hor jsou možné i přeháňky. Na Jadranu bude jasno se slabým jihozápadním větrem. Ranní teploty 18-23, přes den 26-31 stupňů.

Prognoza za pomorce:

Upozornění: Na severním Jadranu kolem poledne bude poměrně malá možnost bouřek.

Na moři bude buď úplně klidně nebo povane jihozápadní až jihovýchodní vítr 4-10 uzlů. Moře na 1-2, viditelnost 10-20. Na severním Jadranu během dne možnost bouřky a přeháněk, vzduch se během dne bude stále oteplovat.

Doprava: Doprava je poměrně hustá na všech důležitých silnicích v Chorvatsku. Fronty se tvoří na sjezdu z dálnice A1 Split-Záhřeb, a to na kasírce Lučko na sjezdu u Záhřebu. Přetížený je i sjezd Ivanja Reka. Tunely se všude projíždí bez prostojů.

Přechody: Přetížený je na výjezdu i na příjezdu přechod Bregana. Na Macelji je taktéž fronta oběma směry. Policie již klasicky přesměrovává dopravu na sousední Lupinjak. S prostoji je potřeba počítat i na přechodech z Kvarneru a Istrie. Čekání ale nejsou nijak dlouhá. Chorvatský autoklub čekací doby žádné nehlásí. Trajekty plují podle řádu a nečeká se na ně.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu