Chorvatsko hlásí zvýšený zájem turistů

11. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

V první polovině letošního roku se v dalmatinském kraji ubytoval téměř jeden milion 300 tisíc rekreantů. To je o 13 % více než ve stejném období loňského roku. Na jih Chorvatska přijíždí nejvíce Francouzů, Angličanů, Němců a Irů.

Spokojeni jsou letos jak hoteliéři a soukromí ubytovatelé, tak i obchodníci. Kvůli vyšším cenám stoupá i průměrná denní útrata. Loni dosahovala 95 eur. Letos by mohla být o něco málo vyšší. Hotely v Dalmácii jsou až do poloviny listopadu obsazené. Čechů by po loňském propadu zájmu, mělo k Jadranu přijet letos víc. Chorvatská turistická centrála odhaduje asi jeden milion.

Včera byl slavnostně zahájen 56. ročník Dubrovnických letních her. Je to největší kulturní akce v Chorvatsku. Hry potrvají až do 25 srpna, nabídnou takřka stovku různých vystoupení. A představí se na nich na 2 tisíce umělců z 20 zemí světa.

Kurzy zahraniční měny dnes uvádějí, že za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 74 lipa. Euro směníte za 7 kun a 23 lipa.

Ceny benzínu zůstávají stejné jako včera. Za litr benzínu Euro 95 zaplatíte 7 kun a 75 lipa a litr nafty vás bude stát 6.96

Počasí: V Dalmácii bude zítra polojasno, občas možnost přeháněk nebo bouřky. Vítr mírný severní a severozápadní. Noční teploty 17 až 22, nejvyšší denní 23 až 28 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu