Chorvatská vláda o dálnici na Dubrovník

3. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Premiér Ivo Sanader chce zítra na zasedání vlády rozhodnout, jestli bude výběrové řízení na stavbu dálnice ze Splitu směrem na Dubrovník. Víc než 2000 lidí v obci Kalima na ostrově Ugljan je bez vody. Rybářské město pitnou vodu nemá už po 13 dní. Začínají kvůli tomu odjíždět turisté.

Premiér Ivo Sanader chce zítra na zasedání vlády rozhodnout, jestli bude výběrové řízení na stavbu dálnice ze Splitu směrem na Dubrovník. První etapa stavby mezi Dugoplolje a Šestanovcem měla být bez konkurzu zadána americké firmě Bechtel. Mimo jiné na nátlak Evropské komise vláda uvažuje o vypsání otevřeného výběrového řízení.

Víc než 2000 lidí v obci Kalima na ostrově Ugljan je bez vody. Rybářské město pitnou vodu nemá už po 13 dní. Začínají kvůli tomu odjíždět turisté. Voda tekla jenom minulý pátek, když na ostrov přijel ministr zemědělství a lesního hospodářství, Petar Čobankovič. Není přitom jasné, proč voda neteče. Starosta nejdříve prohlašoval, že prasklo potrubí. Vodovody ale o ničem takovém neví. V noci prý voda trochu teče.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu