Chorvaté si připomínají Den boje proti fašismu

22. červen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvaté dnes slaví státní svátek. Atrakcí ostrova Murter je otevírací most. V Chorvatsku vzniká síť sardelových snacků. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno s teplotami do 33 stupňů.

Dnes je v Chorvatsku státní svátek, místní lidé si připomínají Den boje proti fašismu. Další státní svátek připadá na sobotu 25. června, kdy se tady slaví Den státnosti. Stejně jako dnes budou zavřené banky i mnohé obchody.

Ostrovu Murter najdete asi 30 kilometrů severozápadně od Šibeniku. Od pevniny ho odděluje úzký průliv. Pobřeží Murteru lemují romantické zátoky, které jsou jako stvořené pro koupání. Nejznámější je Slanic. Ostrov je také jednou z brán do národní parku Kornati. Souostroví tvoří 109 ostrovů, součástí chráněného území jsou ale jen některé z nich. Plavba mezi téměř neosídlenými ostrovy je nezapomenutelným zážitkem, skvělé podmínky tady mají i potapěči. Pokud se na Murter vydáte vyberte si určitě čas od 9 do 9:30 nebo od 17 do 17: 30. Právě v tuto dobu se totiž v Tisnu otevírá a zavírá most mezi ostrovem a pevninou.

V Biogradu je nový sardelový snack. Podle Chorvatského turistického sdružení je první svého druhu na jadranské pevnině. V některých místních konobách už pečené sardele nabízejí léta, ale jen příležitostně. Tady je dostanete vždy a čerstvé. Snack se ale neomezuje jen na pečené sardele. Nabídka ryb je široká. Porce obvykle přijde na 14 až 65 kun, pochopitelně záleží na tom, jakou rybu si vyberete. Všechny druhy ale kuchaři připravují na olivovém oleji a podávájí s výborným bílým vínem. Zajímavé je, že stejný sardelový snack najdete i v obci Kali na ostrově Ugljan a v Záhřebu. V budoucnu totiž společně s dalšími mají tvořit v celém Chorvatsku síť. Jen letos se bude mezi Pulou a Dubrovníkem stavět ještě deset dalších snacků.

Cena beznínu: jeden litr Eura 95 je k dostání za 7 kun a 65 lipa. Ve Splitské bance dostanete za sto korun 22 kun a 94 lipa. Euro směníte za 7 kun a 24 lipa.

Zvýšený provoz je v těchto chvílích pouze v turistických centrech u pobřeží směrem na Split, nikde se ale netvoří kolony. Do pátku do 19 hodin je na dálnici A1 uzavřen provoz od Ogulinu do Brinje v obou směrech, Objížďky jsou značené. Večer ve 22 hodin do zítřejších 7 hodin ráno uzavřou Chorvaté také úsek Svetý Rok - Zadar 2 kvůli údržbě tunelu. Poslední dva nedokončené úseky dálnice A1 - Malá kapela a úsek u Šibeniku budou podle posledních informací pro motoristy dány do provozu v neděli po 18té hodině, kdy dálnici slavnostně otevře chorvatský premiér Ivo Sanader.

Počasí v Dalmácii

Na Jadranu by ve čtvrtek mělo být převážně jasno, místy polojasno. Foukat bude slabý vítr. Noční teploty klesnou na 19 až 23 stupňů, přes den má být 29 až 33 stupňů. Na severu Chorvatska bude pršet. Upozornění pro jachtaře dnes meteorologové žádné nevydali.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu