Chomutov stále hledá způsob jak nahradit výpadek v příjmech pro letošní rok. Daně město zvyšovat nechce

18. březen 2021 15:29

Zhruba 30 miliony korun měla v letošním roce do rozpočtu Chomutova přispět kasina. Zastupitelé se ale těsně před koncem roku rozhodli jejich provoz znovu zakázat potom, co jejich otevření na začátku prosince povolili. Další propad v řádu desítek milionů korun způsobily městu změny v oblasti daní. Chomutov v lednu slíbil najít způsob, jak vzniklý deficit nahradit. Zatím se řešení nenašlo.

„Hledáme nějaký ten výpadek z toho uvažovaného hazardu, který byl 30milionový. Hledáme to, co způsobila změna legislativy a zrušení superhrubé mzdy. Očekáváme, že nějakých 50 milionů v rámci těch veřejných prostředků, které jsou rozpočtovány, uspoříme. Nyní se připravují ještě nějaké jiné kombinace – jsou pozastaveny některé investice, jsou pozastaveny čerpání fondů na příspěvkových organizacích, a tak dále. Těch opatření je tam mnoho, včetně třeba snížení grantové politiky o 10 procent,“ shrnul hlavní ekonom města Jan Mareš.

Pracovní skupina složená ze zástupců stran a hnutí zastoupených v městském zastupitelstvu se sešla ve středu 17. března, aby společně našla způsob, jak situaci řešit.

To se ale nepovedlo, říká opoziční zastupitel Marián Bystroň za hnutí Pro Chomutov: „Všechny politické kluby byly vyzvány, aby zaslaly své návrhy řešení deficitního rozpočtu, ale v úvodu jednání se ukázalo, že není jasné zadání, kolik by měla ta pracovní skupina hledat úspor, takže nejen, že nedošla k žádnému závěru a doporučení, ale ještě se shodla, že dále se scházet nebude, pokud nebude jasné zadání ze strany vedení města.“

Město teď hledá, kde by mohlo peníze získat, aniž by zvyšovalo daně

Jednání tedy skončilo bez výsledku. Podle náměstka primátora Davida Dindy z hnutí Nový Sever, nechce město zvyšovat daně ani poplatky: „Město obecně asi těch nástrojů mnoho nemá – je to daň z nemovitosti, kterou jsme částečně poměrně nedávno snížili. Momentálně určitě nepanuje politická shoda na tom, že by se ta daň měla vracet, nebo naopak ještě zvyšovat. Ta situace lidí, vzhledem k situaci kolem nás, není nakloněna tomu, sahat těm lidem do peněženek. My budeme muset hledat hodně pečlivě – určitě v jiných vodách, než v těch, které zasahovaly přímo peněženky těch lidí.“

Chomutov pro letošní rok zvýšil poplatek za svoz komunálního odpadu. Vedení města spoléhá i na to, že za rok minulý hospodaření vygeneruje přebytky, které bude moci Chomutov využít ke snížení propadu příjmů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související