Strážníci v Chomutově denně řeší kolem stovky případů nenošení roušek nebo respirátorů

15. březen 2021 15:23

Městská policie v Chomutově zaznamená denně zhruba stovku případů porušení protipandemických vládních nařízení. Nejčastěji jde o nenošení roušek na ulicích a respirátorů v městské hromadné dopravě. Ve většině případů strážníci řeší věc domluvou. Jen v případech, kdy lidé nařízení porušili opakovaně, ukládají pokuty.

Se strážníky městské policie v Chomutově projíždíme sídliště Písečná. Po chvíli vidíme seniorku, jak venčí bez roušky před domem psa. Strážníci jí napomínají z vozu. Jen o kousek dál stojí v parku za domem muž, také bez ochrany úst. Vysvětlil, že má roušku i doklady zamčené v autě, od kterého má klíčky jeho kolega, kterému se nemůže dovolat. Strážníci to řeší domluvou.

O dalších 300 metrů dál jde po chodníku žena – nemá roušku ani respirátor. Podobných případů řeší strážníci v Chomutově přes den desítky.

V noci se připadá ještě několik případů porušení zákazu vycházení. Dohromady za 24 hodin to dělá zhruba stovku porušení vládních nařízení.

Strážníci přestupky nejčastěji řeší domluvou

„Situace se vždy odvíjí od toho, jakým způsobem se chová ten člověk, se kterým jednáme. Pokud něco porušil a chová se rozumně, jsou k němu strážníci také slušní – jsou to profesionálové. Věc je vyřízena během minuty – toho člověka ztotožníme, on si tu roušku nasadí a odchází. Pokud u nás nemá žádnou minulost, tedy pokud ho neřešíme opakovaně, vyřešíme to domluvou. Pokud je to opakovaně, tak nastupuje nějaká pokuta. Pokud s tím přestupkem nesouhlasí, skončí to u správního orgánu,” vysvětluje zástupce ředitele městské policie v Chomutově Jiří Vaníček.

Drtivá většina případů porušení vládních nařízení končí podle vedení městské policie domluvou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související