Chceme dlouhodobé řešení energetické krize. Prominutí DPH nás jen víc zadluží, tvrdí ministr Jurečka

21. únor 2022

Vláda chce bojovat proti růstu cen energií navýšením příspěvku na bydlení a rozšíření okruhu jeho příjemců také na podnikatele a firmy. Opozice ale považuje takovou pomoc za nedostatečnou a navrhují plošné snížení DPH. Je to okamžitá pomoc, chválí krok Alena Schillerová. Marian Jurečka ale varuje před dluhem, který plošná opatření ještě víc prohlubují.

„Příspěvek na bydlení v rozšířené verzi nebo okamžitou mimořádnou pomoc podporujeme. Ale vzhledem k rozsahu energetické krize to dostatečná pomoc není,“ uvádí v Pro a proti předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Máme tu celou střední vrstvu, která teď velmi zchudne.
Alena Schillerová

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka očekává, že počty žadatelů o státní pomoc narostou. „Také vyzýváme lidi, aby neměli ostych si požádat. Hledáme i další cesty, jak dál pomoci.“

Chci aby fotovoltaika, tepelné čerpadlo, zateplený dům a vyměněná okna nebyla výsada bohatých.
Marian Jurečka

„Máme tu celou střední vrstvu, která teď velmi zchudne nejen v důsledků cen energií, ale i dalších dopadů,“ upozorňuje politička.

„A to je skupina lidí, která na tuto pomoc nedosáhne a máme tu také firmy i obce. Energetická krize dopadá na všechny,“ dodává Schillerová.

Čtěte také

Jurečka vidí smysl především v dlouhodobém řešení, kterou je investice do energetických úspor. „Tedy do budování vlastního energetického zázemí typu fotovoltaiky, tepelného čerpadla a podobně, protože zvýšené ceny energií mohou přetrvávat delší období.“

„Chci aby fotovoltaika, tepelné čerpadlo, zateplený dům a vyměněná okna nebyla výsada bohatých či střední třídy. Ale aby si na to sáhli i ti, kteří si dnes o příspěvek na bydlení žádají,“ říká ministr.

Odpuštění DPH? 

Podle Schillerové ale lidé s nižšími příjmy nebudou na takové investice mít. „Mnohdy bydlí v nájmech, takže solární panely nemají kam dát. Hledejme dlouhodobější řešení, ale ta pomoc je potřeba teď,“ obhajuje snížení DPH poslankyně.

Čtěte také

„Kdybychom DPH odpouštěli všem, i těm, kteří tuto pomoc akutně nepotřebují, bylo by to za cenu miliard korun ve státním rozpočtu, a to jen na tento rok asi 25 miliard. Tyto peníze pak budou chybět někde jinde, půjčujeme si je. Proto raději jdeme cestou adresné pomoci,“ vysvětluje předseda lidovců.

Bývalá ministryně ale upozorňuje, že odpuštění DPH by okamžitě pomohlo 4,5 milionům domácností. „Také máme velkou skupinu živnostníků a OSVČ, kteří nejsou plátci DPH a i těm to pomůže.“

Vzpomínková akce k výročí Pražského povstání 5. května před budovou Českého rozhlasu. Ministryně financí Alena Schillerová.

„Největší skupina je střední vrstva, která prokazatelně zchudne a nedosáhne na žádnou pomoc. Jestli chceme pomoci rychle, tak odpuštění DPH je to nejúčinnější. Ostatně se to projevilo i v době covidu. Tyto peníze, které vynaložíte, se ekonomice vrátí,“ ujišťuje Alena Schillerová (ANO).

Ministr ale varuje před dalším zadlužování v situaci hluboce deficitního rozpočtu.

„Ten dluh je nás, občanů a jednou ho budeme muset zaplatit i s úroky. Proto jdeme cestou adresné pomoci těm, kterým nestačí těch 35 procent příjmů na úhradu nákladů na bydlení. Kdokoli v této situaci je, má nárok na příspěvek,“ zdůrazňuje potřebu rozpočtové odpovědnosti Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Celé Pro a proti Karolíny Koubové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.