Cestovatel Miroslav Zikmund za sebou zanechal výraznou stopu. Jako osobnost i dokumentarista

Vysílání Českého rozhlasu Zlín bylo 14. února 2024, v den 105. výročí narození Miroslava Zikmunda, věnováno právě této výrazné a obdivuhodné osobnosti. Slavný cestovatel tvořil legendární dvojici s přítelem Jiřím Hanzelkou. O jejich odkaz pečuje Muzeum jihovýchodní Moravy s Archivem H+Z.

"Studentský" kufr Miroslav Zikmunda a jeho brigádní montérky

Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni (zemřel  1. prosince 2021) a byl to český cestovatel, spisovatel, novinář, fotograf, kameraman i obchodník. Jeho domovem byl Zlín. Spolu s Jiřím Hanzelkou procestovali doslova celý svět. Jako první autem pokořili Núbijskou poušť, projeli přes stovku zemí a přivezli desítky tisíc metrů filmových materiálů. O jejich psané, zvukové a filmové dokumenty pečuje zlínský Archiv H+Z v Muzeu jihovýchodní Moravy.

Nadační fond, který spravuje jeho vilu a pokračuje tak v jeho odkazu, pak na letošní rok připravil komentované prohlídky, na kterých návštěvníci uvidí dosud nezveřejněné záběry Miroslava Zikmunda ve vile i na její zahradě. Kromě toho byla k 105. výročí jeho úmrtí představena také 3D virtuální prohlídka, která umožní návštěvu třeba i seniorům a imobilním občanům.

Miroslav Zikmund se také nebál veřejně vystoupit proti sovětské okupaci v srpnu 1968, kdy promluvil k posluchačům z vysílání gottwaldovského studia Československého rozhlasu. Rozhovor nabízíme v záznamu (omluvte zhoršenou kvalitu zvuku):

Za to, že se Miroslav Zikmund v té době postavil na stranu takzvaných reformních komunistů, mu pak bylo znemožněno dál publikovat a účastnit se veřejného života. Zároveň ale tehdy vzniklo jeho blízké přátelství se zlínským etnografem a folkloristou Karlem Pavlištíkem. Nabízíme i vzpomínky jeho dcery Markéty Pavlištíkové na „strejdu Mirka“:

Markéta Pavlištíková ve studiu Českého rozhlasu Zlín
Spustit audio

Související