Miroslav Zikmund si své smuteční oznámení nechal navrhnout už před čtyřmi lety, náhrobek dokonce před deseti lety

7. prosinec 2021

Smuteční oznámení si pro případ úmrtí nechal cestovatel Miroslav Zikmund navrhnout už v roce 2017. Graficky ho pro něj upravil a vyzdobil zlínský výtvarník Josef Ruszelák.

Pozůstalí a přátelé cestovatele Miroslava Zikmunda 7. prosince poprvé dostali vytištěné smuteční oznámení. Systematický a pečlivý dokumentarista si ho připravil už před čtyřmi lety, v roce 2017.

Autorem grafické úpravy a obrazových doplňků je zlínský výtvarník Josef Ruszelák. Smuteční oznámení má formu přeloženého kartonu velikosti A5 a v textu rozevřeného oznámení je napsáno: „ Ing. Miroslav Zikmund, cestovatel, spisovatel, se odebral do končin, jaké na svých poutích s parťákem Jiřím Hanzelkou nemohl poznat.“ Aktuální je tam pak razítko datumovky 1. 12. 2021. Na vnitřní levé straně je reprodukce Ruzselákova obrazu Nebe nad Hostýnem, na zadní straně je pak malý detail z jiného autorova obrazu, který zobrazuje známou stříbrnou Tatru jedoucí do kopce.

Náhrobek si Miroslav Zikmund také objednal předem, před 10 lety u sochaře z Velehradu Otmara Olivy. 

Poslední rozloučení bude také podle jeho přání - ve Zlíně, pouze soukromé v úzkém kruhu rodiny a přátel. 

Chcete si připomenout příběh a osobnost Miroslava Zikmunda? Archiv rozhovorů, reportáží i unikátních reportáží Českého rozhlasu najdete ZDE.

Spustit audio

Související