Čeští fotbalisté do 21 let hráli poprvé samostatně na turnaji v roce 1996, byl u toho Milan Barteska

2. červenec 2023 11:15

Když před fotbalovými fanoušky zmíníte rok 1996, asi si okamžitě vzpomenou na mistrovství Evropy v Anglii. My ale připomeneme jiný šampionát toho roku. Poprvé se na něm představila samostatná česká reprezentace a na trávníku byl i Milan Barteska, který hrával první ligu za českobudějovické Dynamo.  

Do té doby hrálo na turnajích Československo. V roce 1996 se poprvé tým v kategorii do 21 let představil jako samostatná Česká republika.

V kvalifikaci hrál český tým výborně. Dvakrát remizoval s Nizozemskem, vyhrál v Norsku. A právě před Nory skončili čeští mladíci na prvním místě ve vyrovnané  tabulce. 

Ve čtvrtfinále, které se hrálo v březnu, se lvíčata střetla s extrémně silným španělským výběrem. Soupeř vyhrál na stadionu Nuevo Los Carmenes v Granadě 2:1 a stejným výsledkem skončilo i následující utkání na pražském Strahově. V 71. a 89. minutě vstřelil gól Raúl Gonzáles.

Čtěte také

V sestavě českého týmu byli třeba v brance Černý, Slončík, Gabriel, Řepka, který dostal ve 48. minutě červenou kartu a prakticky přišel o nominaci na mistrovství Evropy dospělých, nebo Milan Barteska.

„To byl určitě velký zážitek, hlavně ve Španělsku, kde už na trénink přišlo asi deset tisíc lidí, protože tam jely hvězdy jako Raúl a de la Peña. Tam jsme uhráli dobrý výsledek, ale doma jsme to neotočili. Jestli to bylo tím, že se Řepa nechal blbě vyloučit…,“ vzpomíná  Milan Barteska, který na Strahově ve zmiňovaném utkání se Španělskem střídal Šmicera.

Český tým, který vedli trenéři Kopecký a Kotrba, skončil cestu turnajem ve čtvrtfinále. Pro hráče tehdejšího výběru to byl odrazový můstek do evropského fotbalu. Vítězem se stala italská fotbalová reprezentace do 21 let, která v roce 1996 získal třetí titul v řadě.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související