Čeští egyptologové si připsali další unikátní objev. Našli loď starou tisíce let

1. únor 2016

Bezmála 5000 let starou loď objevili čeští egyptologové v lokalitě Abúsír. Dřevěný člun vykopali už v listopadu, se zveřejněním nálezu ale museli počkat na ministerstvo egyptské památkové péče. Objev tedy oznámili až teď, kdy je v Egyptě na návštěvě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Jednalo se o unikátní nález člunu, který je více než 18 metrů dlouhý. Pochází z doby třetí dynastie, tedy přibližně z 27. století před Kristem, což je samo o sobě unikátní datum. To stáří je naprosto překvapivé,“ přibližuje egyptolog Miroslav Bárta.

Člun není podle něj v nejlepší kondici. „Nicméně těch několik týdnů restaurování udělalo své, takže člun spočívá tam, kde byl nalezen, a my doufáme, že za několik týdnů ho budeme moci odhalit celý,“ dodává Bárta.

Podobné lodě sloužily svým majitelům k symbolické cestě podsvětím. „Člun se nachází v blízkosti hrobky, která víceméně pochází z doby slavného stavitele Stupňovité pyramidy, panovníka Džosera, takže majitel tohoto člunu a hrobky, ke které patří, musel být naprosto unikátní postavou doby třetí dynastie,“ vysvětluje egyptolog.

Protože Egypťané v této době nedělali miniatury, dali do hrobky skutečný člun a podle Bárty je otázka, jestli někdy plul.

Čeští egyptologové se teď budou snažit záhadu rozřešit. Za několik týdnů by měli dát dohromady tým, který na místo odletí, a společně s kolegy z Texaské univerzity začnou odkrývat východní část člunu a studovat detaily.

„Podle všeho se zdá, že jeho konstrukce je nová a označuje novou etapu ve stavbě člunů ve starém Egyptě,“ říká Bárta.

Zaorálek jednal i o výstavě

Egyptské ministerstvo památkové péče má právo informace o nových objevech uvolnit jako první. Objev samotný tak může od jeho zveřejnění dělit i několik měsíců.

Egyptský ministr památkové péče Mamdúh Damátí po setkání se šéfem české diplomacie české archeology ocenil:

„Česká expedice v Abúsíru je jedna z nejvýznamnějších zahraničních misí v Egyptě. Každou chvíli přicházejí s velmi dobrými nálezy. Za poslední dva roky objevili hrobku královny Chentkaus a právě tuto unikátní loď.“

S ministrem Damátím jednal Zaorálek také o velké výstavě k 60. výročí českých vykopávek v Egyptě. „Výstava, kterou plánujeme na roky 2018 a 2019, by vlastně byla také obrovskou propagací Egypta. A to je něco, co dnes Egypt určitě potřebuje,“ dodal ministr.

Výstava bude umístěná ve zrekonstruované hlavní hale Národního muzea v Praze. „Jsem velice rád, že mě pan ministr ujistil, že z egyptské strany udělají všechno pro to, aby bylo možné poskytnout řadu vykopávek – aby opustily Egypt a mohly po nějakou dobu pobývat v České republice,“ upozornil Zaorálek.

autoři: ČRo , mac
Spustit audio