Český rozhlas vysílá do zahraničí už 85 let

4. září 2021

Před 85 lety začalo české rozhlasové vysílání do zahraničí. Programy zaměřené na prezentaci Česka a jeho pohledu na svět se jednu dobu dobu vysílaly dokonce v desítkách jazyků. Dnes jich je kromě češtiny pět. Přinášejí reportáže a rozhovory hlavně prostřednictvím internetu. Každý měsíc na ně zavítá zhruba milion uživatelů z celého světa.

Všechno začalo rozvojem krátkovlnného rozhlasového vysílání ve 20. letech minulého století. A hlavně rozšířením cenově dostupných domácích přijímačů. Krátké vlny o frekvenci od 3 do 30 MHz se totiž díky mnohonásobným odrazům od ionosféry můžou šířit tisíce až desetitisíce kilometrů.

Radio Prague Podcast Prague Hebdo

Potenciál šíření informací si jako první uvědomily koloniální velmoci jako Velká Británie. BBC zahájila zvláštní krátkovlnné vysílání globálního dosahu v roce 1932.

V období rostoucího napětí, vzestupu nacismu a jeho propagandy v Německu netrvalo dlouho a prakticky všechny vyspělejší evropské země chtěly být v éteru slyšet. Neomezovaly ho totiž jakékoli politické hranice. Československo nebylo výjimkou a na přelomu srpna a září 1936 začal Radiojournal, tedy předchůdce Československého a Českého rozhlasu, vysílat.

Programy byly nejdřív zaměřené na krajany. Záznamová technika se teprve rodila, takže se vysílalo živě s minimálním podílem mluveného slova. Ale pro Evropu se vysílaly zprávy česky/slovensky, německy, francouzsky a anglicky, ve vysílání pro Ameriku česky/slovensky, anglicky, čas od času i rusínsky. Ze slovesných útvarů se vysílaly především přednášky, zpočátku jen v češtině, méně v angličtině. 

1938 a německé dezinformace

Pozitivní ohlas byl okamžitý – jenže netrvalo dlouho a vysílání do zahraničí v angličtině muselo čelit vystupňované protičeskoslovenské nacistické propagandě. Hlavně v roce 1938 uvádělo na pravou míru německé a maďarské dezinformace.  

Za války podlehlo protektorátní rozhlasové vysílání německé cenzuře, a kdo chtěl informace z druhé strany, poslouchal, ale pod hrozbou trestu vězení i smrti, nejčastěji Londýn. Nová etapa skutečně československého vysílání do zahraničí z Prahy začala za květnového povstání v roce 1945.

Podcast Radio Prague - Серфинг по Праге

Po krátkém období relativní poválečné svobody přišel převrat v roce 1948 a po něm zestátnění rozhlasu a jeho naprosté podřízení potřebám komunistické propagandy. V době, kdy neexistoval internet, kdy se televize teprve rozvíjela a měla pouze národní dosah, mělo krátkovlnné rozhlasové vysílání praktický monopol na šíření informací.

Vláda socialistického Československa financovala vysílání do zahraničí zaměřené hlavně na rozvojové země velmi štědře. V 60. letech připravovaly stovky zaměstnanců rozhlasu vysílání ve 14 jazycích.

Konec ideologického vysílání a později i radikální snížení množství zaměstnanců přinesl rok 1989 a pád komunismu. Vysílání se omezilo kromě češtiny na angličtinu, němčinu, francouzštinu, ruštinu a španělštinu.

Nově se vyprofilovali i posluchači. Jak? To uslyšíte v pořadu Zaostřeno mimo jiné od současné šéfredaktorky Kláry Stejskalové.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související