Česko by mohlo dát sovětskou techniku Ukrajině výměnou za německé stroje, navrhl Scholz v Berlíně Fialovi

Petra Fialu ve čtvrtek v Berlíně přijal kancléř Olaf Scholz. Navrhl, že by česká armáda mohla darovat Ukrajině svou starou sovětskou techniku, výměnou by dostala nové stroje z Německa. „Podle Německa to dává větší smysl než věnování západních strojů, na které by se museli Ukrajinci rychle zaškolovat. Šéf německé vlády ujišťuje, že se Berlín postará, aby česká vláda zůstala nadále obranyschopná. Pro Berlín to nebude první taková iniciativa,“ informuje zpravodaj Václav Jabůrek.

Dalším klíčovým tématem byla na včerejší schůzce taky energetika. Podle Petra Fialy by se měla navýšit kapacita ropovodu TAL, ze kterého se ropa přes Bavorsko dodává do Česka. Posílení jeho dodávek je klíčové pro to, aby se zmírnily dopady embarga na ruskou ropu pro české hospodářství. Berlín je ochotný o téhle věci vyjednávat, informuje Václav Jabůrek.

Političtí lídři na schůzce řešili také otázku dodávek zemního plynu. Německo se chystá budovat terminály pro přijímání tankerů ze zámoří a zkapalněný plyn chce z těchto nádrží odebírat i Česko. Surovinu by díky tomu mohlo namísto od Ruska nakupovat například od Kataru, USA nebo Norska. Česká a spolková vláda proto sestaví zvláštní tým, aby mohly tuto spolupráci detailně připravit.

autoři: Jiří Chum , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.