Česko je jediný „skanzen“ EU bez stanoveného věku odchodu do důchodu, říká místopředsedkyně ČSSD

31. srpen 2016

Dnes se sejde vláda a zhruba hodinu po dnešním jednání vlády také koaliční rada. Měla by mimo jiné řešit různé názory koaličních partnerů na ohraničení věku odchodu do důchodu. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO odmítá návrh z dílny ministerstva práce a sociálních věcí na stanovení maxima věku pro odchod do důchodu. Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD ale považuje návrh na stanovení tohoto maxima za rozumný a byl by pro co nejnižší úroveň, a to 65 let.

Co hnutí ANO na návrhu vadí? „My ale neříkáme, že nechceme zastropovat věk odchodu do důchodu. My jenom říkáme, že bychom teď nechali běžet tři revize odchodu do důchodu na základě nějakých kritérií, která by měla stanovit důchodová komise. Sama důchodová komise nedoporučila žádný konkrétní věk odchodu do důchodu, shodla se pouze na revizním mechanismu, který by ukázal, jestli se bude s věkem odchodu do důchodu hýbat nahoru nebo dolů,“ říká Radka Maxová, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku z hnutí ANO.

Podle Lenky Tesky Arnoštové, místopředsedkyně ČSSD, je pro její stranu stanovení nejvyššího možného věku pro odchod do penze naprosto klíčové a v rámci koaličních jednání ho budou důrazně prosazovat. „Jsme jediná země Evropské unie, která toto zastropování nemá. – Nedovedu si představit, aby moje dítě jednoho dne odcházelo do důchodu až téměř v 74 letech,“ říká a dodává, že jsme proto v Evropě skanzenem.

K tomu, jestli by měl být pro stanovení věku odchodu do důchodu zohledněn u žen počet vychovaných dětí, Radka Maxová uvedla, že by jako žena ráda odešla do důchodu dříve na základě počtu dětí, ale společnost se vyvíjí i s ohledem na to, že se mění role mužů, kteří také zůstávají s dětmi doma. Situace se tedy podle ní vyvíjí tak, že dojde k narovnání věku odchodu do důchodu žen a mužů.

Jak zabezpečit důchod u rizikových povolání, jako jsou například horníci? Poslechněte si celou diskusi Radky Maxové z hnutí ANO a Lenky Tesky Arnoštové z ČSSD.

autoři: bur , jpr
Spustit audio